Polèmic tractament fitosanitari

Passeig Manuel Puigvert, arxiu

L’Ajuntament de Calella ha aplicat aquesta passada matinada un tractament fitosanitari a l’arbrat viari del passeig. Un tractament que es torna a fer aquesta propera matinada entre les 3 i les 7 del matí.

El producte que es fa servir és el Rondup Plus i el consistori fa una sèrie de recomanacions com ara que es tanquin els balcons i les finestres durant el temps en què s’aplica el tractament. També que es recullin els animals i es retirin aliments i objectes dels balcons.

L’aplicació d’aquest tractament, que conté glifosat, ha provocat una polèmica al grup ciutadà Calella del Facebook després que s’hagi posat en entredit si aquest producte té efectes cancerígens sobre els humans, els vegetals i els animals.

Maceda sobre el glisofat: “No és un perill per a la respiració de les persones”

L’expert en toxicologia i investigador de l’estació biològica de Doñana, Alberto Maceda, ha parlat a Ràdio Calella TV sobre els riscos de l’ús dels pesticides que contenen glisofat per eradicar les males herbes en l’arbrat i les zones verdes de l’espai públic.

Maceda, que forma part de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB, ha assenyalat que les darreres investigacions científiques posen en qüestió l’efecte innocu de l’herbicida, però quan s’utilitza en grans quantitats per extensions de terrenys importants.

“Hi ha estudis previs que demostren que fins i tot pot estar a la llet materna o provocar alteracions en globus vermells, que estan associats amb possibles efectes carcinogènics, potencialment cancerígens. Però no és del tot aigua clara”, ha exposat Maceda.

Amb tot, Maceda ha recalcat que “no cal posar el crit al cel” si el pesticida s’aplica amb moderació i, sobretot, si els tècnics que hi tenen un contacte més directe prenen precaucions. “La situació ideal és no utilitzar cap herbicida però hem de ser conscients que tenim un problema amb el que anomenem les males herbes i els ajuntaments les han de controlar. Si fan un ús prudencial no hi ha perill per la societat, però com en tot pesticida cal prudència”, ha afirmat.

Barcelona és un dels municipis que ha seguit l’estela de Badalona, Tarragona o Planoles, en limitar l’ús de pesticides que contenen glisofat.

La seva inclusió en la llista de l’OMS per la seva possible toxicitat, ha posat en alerta aquestes darreres hores alguns ciutadans de Calella, en veure com s’està aplicant aquest tractament fitosanitari en l’arbrat. Amb motiu d’això, s’han penjat cartells recomanant tancar balcons i finestres de les cases pròximes i recollir animals dels balcons. Davant d’això, l’investigador del Grup de Recerca de la Biodiversitat de la UB, aclareix que si té efecte contaminant és en l’aigua i no pas a través de l’aire.

“L’herbicida entra en dissolució amb l’aigua del sòl i pot acabar als aqüífers, però no és un perill per a la respiració de les persones que estan a una distància prudencial. Suposem que qui aplica el producte, porta les mesures de seguretat adients”, ha afegit.

Cal recordar que el glisofat usat com a herbicida és un producte autoritzat que, normalment, s’aplica diluït en aigua.

Compartir

Potser t'interessa

2 Respostes

  1. Albert A.P. ha dit:

    us puc preguntar com és que a l’hora de comunicar aquesta notícia com un succés, com a mitjà de comunicació periodístic no hi ha una investigació periodística que aporti més informació tècnica als ciutadans?

  2. Miquel Bosch ha dit:

    De moment..tots els nius de petits passeriformes , cardeneres,..verdums…mallarengues…etc..etc…tots morts. No entenc aquests tractaments tant agressius..

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.