Podem informarà als calellencs sobre els seus drets en habitatge i energia
Podem Catalunya ha anunciat la programació d’actes a la ciutat sobre la Llei 24/2015 que recull quines són les mesures que cal adoptar en defensa dels ciutadans per afrontar l’emergència social en aquests àmbits: la casa i els subministres de llum, aigua o gas. El portaveu del cercle sectorial d’habitatge a Catalunya i membre del cercle nacional Vivienda Digna denuncia que l’administració, i els ajuntaments en concret, no fan ús de les eines que tenen per actuar davant les companyies.
Rafael Garcia recorda que la Llei 24/2015 permet impedir els talls de subministrament en casos de pobresa, però que les administracions no fan ús dels instruments que els atorga.
“El primer culpable de tot plegat és la Generalitat de Catalunya que no ha creat encara el protocol d’actuació sobre la Llei 24/2015 i els ajuntaments no s’han imposat. La llei està feta, la dotació econòmica encara no resolt qui paga i qui no paga les factures, però la llei s’ha de complir i si diu que no es poden tallar els subministraments sense l’informe previ dels Serveis Socials significa que qui té la força per evitar-los són els ajuntaments. En general, i no només Calella, no l’estan fent complir i no estan exercint la seva força”, denunciava Garcia en un acte celebrat recentment a Calella.
El portaveu del cercle d’Habitatge de Podem Catalunya ha assenyalat, a tot això, que la Llei contra la pobresa energètica dóna una protecció especial als anomenats depenents energètics. Són persones que pateixen malalties que els mantenen lligats a aparells elèctrics. Critica que les administracions no ho publiciten i és justament davant d’això que el partit morat actua fent xerrades informatives. Una d’elles, han anunciat, la faran pròximament a Calella.
L’Ajuntament de Calella reclama el protocol per evitar talls de subministrament bàsic a persones en risc d’exclusió habitacional
Calella ha reclamat que es clarifiqui el reglament de la llei de mesures urgents contra la pobresa energètica. Una petició directa a la Generalitat de Catalunya que fan tots els grups polítics amb representació municipal arran de l’aprovació per unanimitat, aquest dilluns, d’una moció presentada pel Govern de CDC i el PSC.
L’acord del ple de l’Ajuntament de Calella demana a l’administració que defineixi quin és el procediment que s’ha de seguir i el protocol que s’estableix amb les companyies subministradores d’electricitat, aigua i gas; per evitar que efectuin talls a usuaris amb situació de vulnerabilitat i risc d’exlusió residencial.