Pep Vidal (Càritas Calella): “Ningú ve a buscar aliments per voluntat pròpia, sinó per necessitat”

Imatge d'axriu

El balanç del 2023 de Càritas Calella torna a deixar una dades preocupants pel que fa al nombre d’usuaris de l’economat que gestiona l’organització benèfica i on s’atenen persones derivades de serveis socials. L’equivalent al 10% de la població va haver-hi de recórrer, en concret, 1.962 persones. Això representa que es va donar cobertura a 752 famílies. I aquest 2024 anem pel mateix camí. De gener al que portem de maig, 375 famílies, cada setmana alguna de nova. Pep Vidal, que n’és el responsable, ha tornat a traslladar la seva preocupació pel nou model d’ajut alimentari que s’ha d’implantar a nivell europeu i si amb la convocatòria extraordinària de la Generalitat de Catalunya s’arribarà a tothom que ho necessita.

L’equivalent al 10% de la població local va recórrer a l’economat de Càritas Calella, des d’on es fa la distribució de productes alimentaris a persones derivades des dels serveis socials. Segons la memòria del 2023, van ser 752 famílies i 1.962 persones, tal com ha confirmat Pep Vidal, qui ha assegurat la condició de vulnerabilitat de totes elles. En declaracions a Ràdio Calella TV, ha volgut trencar falsos mites associats a la procedència dels usuaris i usuàries.

Ningú ve a buscar aliments per voluntat pròpia, sinó per necessitat. La crítica fàcil és dir: “tots són magribins o africans”. I davant d’això, jo els contesto: “vigila que un dia no hagis de venir tu”.  Tenim tot tipus de persones usuàries, catalanes i espanyoles, pràcticament de tot Sud-amèrica i Àfrica… El món no és com quan jo vaig néixer o quan tenia 10 anys.

Com en el conjunt de la diòcesi de Girona, dins l’estructura de la qual s’integra Càritas Calella, les dades del 2023 confirmen una cronificació de la pobresa alimentària – és a dir usuaris que entren dins el circuit i ja no en surten – i l’existència de persones treballadores, de totes les edats, que no arriben a finals de mes i no poden omplir la nevera i el rebost.

Fa 13 anys que estic a Càritas Calella, i en fa 10 que es va començar a parlar dels treballadors pobres, i això continua així (…) Hi ha gent jove, d’entre 25 i 30 anys; aquest any ja han vingut 131 persones de més de 65 anys. Tenim usuaris de totes les franges d’edat.

La tendència en el que portem de 2024 no aporta cap perspectiva de millora. De gener a dia d’avui, per les instal·lacions de l’economat ja hi han passat 375 famílies, i cada setmana n’hi ha alguna de nova.

Pep Vidal trasllada la seva preocupació pel nou model d’ajut alimentari que s’implantarà des d’Europa, que deixarà de ser en espècies i s’atorgarà per mitjà de targetes moneder individualitzades. La Generalitat de Catalunya ho complementarà amb una convocatòria extraordinària. Entre unes i altres, a Calella se n’atorgaran poc més d’una cinquantena.

Des de l’1 de gener, la Unió Europea ha deixat de donar aliments i ho farà per mitjà de targetes que gestionarà la Creu Roja, i que a Calella en toquen 20. D’altra banda, a partir del 3 de juny, es donaran targetes de la Generalitat, en una nova convocatòria, i a Calella en toquen 35, de 90 euros cadascuna. Ara s’està parlant entre Càritas Diocesana de Girona amb els serveis socials dels Ajuntaments per veure com es gestiona.

Al conjunt de la Diòcesi de Girona, una de cada tres persones usuàries de Càritas tenien menys de 35 anys i durant el 2023 va créixer el col·lectiu de famílies monoparentals, que han passat a representar el 25% del total. La gran majoria són dones amb fills a càrrec que tenen com a principal obstacle l’accés a un habitatge.

L’entitat benèfica té en marxa set programes, entre els quals hi ha el d’acompanyament a persones grans, d’assessorament jurídic o per a persones sense llar i habitatge, a més d’un d’ocupació laboral.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.