Patrimoni segueix amb atenció l’excavació del jaciment romà del Roser
L’excavació del jaciment romà del Roser avança mentre un grup de veïns i veïnes s’està organitzant en una plataforma per demanar que s’aturi el projecte de construcció de l’Aldi –a qui pertany el solar– i el vestigi pugui quedar al descobert. Sense cap edifici que el tapi. L’exregidor Joan Juhé va parlar fa uns dies per TV3 com a portaveu d’aquest grup de ciutadans i avui ho ha fet la cap del servei d’Arqueologia de l’àrea de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Maite Miró ha dit que des del consistori se’ls ha informat de l’actuació que s’hi està realitzant i de com se’n preveu fer la conservació i museïtzació.
La cap del servei d’Arqueologia de l’àrea de Patrimoni ha explicat que la fórmula que es preveu pel jaciment del Roser té precedents en altres ciutats. És a dir, un jaciment que quedarà conservat en una cripta subterrània i que s’hi podrà accedir des del carrer amb una entrada independent.
Un cop excavades, hi haurà un procés de consolidació de les restes i d’adequació de l’espai a la visita pública. Incorporarà elements per garantir-ne la conservació, és a dir, la mateixa construcció haurà de preveure els sistemes d’aire, per exemple, perquè no s’hi facin humitats.
La Generalitat de Catalunya va tenir constància de l’existència d’aquest jaciment romà a Calella a finals del anys 70 del segle passat. Però no s’hi va fer cap intervenció fins l’any 2000, amb unes primeres prospeccions que no van anar més enllà però sí van aturar el projecte de construcció d’habitatges que es volia aixecar en aquest solar. Han hagut de passat vint anys més perquè s’hi dugui a terme una excavació per part d’una empresa especialitzada, tal com es recollia en el conveni que van subscriure Aldi –que n’ha adquirit la propietat– i l’Ajuntament de Calella. Es va modificar el POUM per permetre-hi usos comercials i d’equipaments a canvi d’adequar les runes perquè siguin visitables. Aquest és el repàs històric que consta en l’expedient que té Patrimoni.
Es coneixia des de finals dels anys 70 del segle passat. Havia sigut objecte d’unes excavacions entre el 2000 i 2001 i ara s’està tornant a excavar i es constata que és un gran centre productor de vi i una residència dels amos de la vila romana. És una gran casa de camp amb zona residencial i productiva.
Des del Govern Municipal s’indica amb rotunditat que el projecte d’Aldi no té marxa enrere i que és gràcies a la implantació del supermercat que es donarà valor a les runes després de 40 anys sense que s’hi fes cap actuació.
Hauríem de salvar aquestes romanes i prou de supermercats ALDI, serà que no hi ha suficients supermercats, aquesta troballa enriqueix el patrimoni cultural de Calella, i deixar de banda les ideologies de la Sra Candini i Govern Municipal. Volem cultura !!!!