Òmnium Cultural anima a centres i mestres a incentivar la participació als seus premis literaris
L’entitat ha convocat una nova edició dels dos certàmens literaris per a alumnes d’entre 6 i 18 anys a partir dels quals vol fomentar la creació de textos i l’adquisició d’hàbits de lectura i escriptura en català. Són el Premi Sambori de narrativa, que arriba a la divuitena edició confirmant-se com el premi literari escolar amb més participants d’Europa; i el Pissiganya de poesia. Òmnium Cultural fa una crida perquè els centres educatius de Catalunya i de tots els Països Catalans, de primària fins a secundària, en promoguin la participació entre l’alumnat.
Maria Majó, responsable dels premis literaris i membre de la junta nacional d’Òmnium Cultural, ha posat en valor el paper i la contribució dels mestres a l’hora de fer créixer els certàmens literaris de narrativa i poesia escolar. S’adrecen a alumnes des de primer de Primària fins a Batxillerat i Cicles Formatius, de 6 a 18 anys.
Enguany es convoca la divuitena edició del Sambori de narrativa, el premi escolar amb més participació d’Europa. És de tema lliure i es podran presentar els treballs fins l’1 de febrer.
El Pissiganya és el més jove dels premis. Arriba a la seva vuitena edició i reconeix la creativitat dels joves autors amb les seves composicions de poesia i poesia visual. En aquest cas, el termini de presentació finalitzarà el 12 d’abril.
La responsable dels premis d’Òmnium Cultural ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia que el seu objectiu és augmentar la participació, ja de per sí prou elevada.
L’any passat hi van participar 211 centres de Catalunya i 17.527 alumnes, al Pissiganya. Al Sambori, 466 centres. Aquest any la nostra tasca és fer el possible perquè augmenti aquest número i molts i molts infants puguin participar al certamen, que engresca molt a mestres i nens.
Ha recordat que dues alumnes de l’Escola Pia de Calella van quedar finalistes del Premi Sambori de la demarcació.
Calella va quedar primera de la demarcació, el primer dels nivells del certamen. Al Maresme té bona acollida però no arriba a totes les escoles, que aquest any és el que intentarem fer.
La mataronina Maria Majó, de 71 anys i que durant més de 40 va treballar com a mestre de Primària i Secundària, va incorporar-se a la junta nacional d’Òmnium Cultural aquest passat estiu. Ara és l’encarregada d’organitzar els premis literaris i la festa de El Tinter de les Lletres Catalanes. Assegura que l’entitat manté en ferm el seu compromís per la llengua i la cultura catalanes, que no els resta forces ni empeny per denunciar la situació del president Jordi Cuixart.
L’entitat està molt corpresa per tot el que li està passant al nostre president, Jordi Cuixart, i bona part del nostre treball i els nostres esforços van per aconseguir l’alliberament del seu injust empresonament. A això hi dediquem molt temps, amb tota l’estima. Però això no ens ha de fer oblidar tota la tasca per la llengua, la cultura i el país, que són els tres eixos transversals d’Òmnium Cultural.
Cuixart, president d’Òmnium Cultural, va entrar a presó preventiva el 16 d’octubre del 2017 i està a l’espera de judici, acusat d’un delicte de rebel·lió.
Front Line Defenders és l’última ONG que s’ha afegit a exigir el seu alliberament i el de Jordi Sànchez, l’expresident de l’ANC, com també feia la setmana passada l’Organització Mundial contra la Tortura.
A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista.