Objectiu: aprofitar l’aigua depurada a Montpalau per recarregar la Tordera

Acord entre el Consell Comarcal del Maresme i l’ACA per tirar endavant l’estudi que permeti concretar el projecte de regeneració de l’aigua que es tracta a la planta depuradora de l’Alt Maresme, a la pedrera de Montpalau, i que ara es llença a la mar, i poder-la aprofitar per reomplir l’aqüífer de la Tordera. És una actuació reivindicada pel territori, que la considera estratègica per poder afrontar futurs episodis de sequera com el que viu el país. Més tenint en compte que el recurs natural està sobreexplotat – ara mateix abasteix onze poblacions de l’Alt Maresme, els seus camps i indústries – i hi ha risc que l’aigua de mar li guanyi terreny i l’acabi salinitzant.

El ple del Consell Comarcal del Maresme ha donat llum verd al conveni amb l’ACA, que invertirà 110.000 euros, entre els anys 2024 i 2025, per a la redacció del projecte d’actuació a la planta depuradora de l’Alt Maresme que permeti, a través d’una xarxa de distribució, injectar l’aigua a l’aqüífer de la Tordera. Lluís Ferrerons és el conseller delegat d’Acció Climàtica del Maresme.

L’estudi ha de permetre conèixer quin tractament s’hauria de fer ala depuradora per regenerar l’aigua – un tractament superior – i portar-la fins el punt més òptim de l’aqüífer de la Tordera. Estem parlant del mateix volum d’aigua que estem extraient de la dessaladora.

Aquest projecte facilitarà que el Maresme avanci cap a un model integral de l’aigua, cíclic i dins el qual no es perdi ni una sola gota, i alhora atacar el problema de la sobreexplotació de l’aqüífer de la Tordera, un recurs capdal per a les poblacions del nord de la comarca perquè suposa el 60% de la que consumeixen. El 40% restant prové de la dessaladora.

El Consell Comarcal i els alcaldes l’han reivindicat davant l’administració catalana com un projecte estratègic per afrontar els episodis de sequera.

Ara, sembla que la sequera ha afluixat però hem de seguir tirant endavant aquests projectes per preparar-nos de cara a futurs episodis de sequera. Si ens dotem de sistemes de regeneració, no tindrem problemes.

El conseller delegat d’Acció Climàtica ha indicat que no hi ha terminis previstos per tenir a mans l’estudi, que també determinarà el cost de l’actuació. S’havia parlat d’uns 12,5 milions d’euros, que perfectament es podrien superar.

El Consell Comarcal accepta liderar el projecte – amb el suport econòmic de l’ACA – per guanyar temps i garantir la supervivència de l’aqüífer, tal com les alcaldies van reclamar-li el passat mes de febrer en una reunió a Mataró amb el seu director, Samuel Reyes.

L’aquífer abasteix d’aigua un total d’onze poblacions del Maresme – d’Arenys a Lloret de Mar –, també els seus cultius i indústria, que en beueun. Per això és tant important. Actualment estem traient un 60% d’aigua de l’aqüífer de la Tordera, i el 40% restant de la dessaladora. Està sobreexplotat i hi ha el risc que es salinitzi, i si això passa ens quedarem sense aigua.

La planta depuradora de l’Alt Maresme, que es va posar en marxa el 2012, saneja les aigües residuals de cinc municipis: Calella, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar i Santa Susanna. Un cop tractades, s’aboquen al mar a través d’un emissari submarí.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.