Novetats en el calendari de vacunacions sistemàtiques

El nou curs arrencarà amb novetats en el calendari de vacunacions sistemàtiques que els responsables de Salut han presentat aquesta setmana. La majoria serviran per incrementar la immunització de la població infantil davant de la grip, el virus respiratori sincicial i la meningitis, aquesta última amb una incidència molt baixa. La previsió d’inici de la campanya és a l’octubre del 2023.

El conseller de Salut, Manel Balcells, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha presentat el nou calendari de vacunacions sistemàtiques que es començarà a aplicar a Catalunya aquesta pròxima tardor.

S’inclou la vacunació sistemàtica contra la grip en infants d’entre 6 mesos i 5 anys. Serà una dosi única dins la campanya anual, responent a la petició de la Societat Catalana de Pediatria, que ja ho va demanar l’any 2021. Segons Salut, la grip provoca 800 casos greus, 250 ingressos a les unitats de curta estada i 50.000 visites a l’atenció primària. Tot i que la mortalitat afecta sobretot persones grans; en els infants, la incidència de la grip es concentra sobretot en els que tenen menys de 5 anys que és la franja d’edat que ara s’immunitzarà.

Als bebès de fins a 6 mesos se’ls posarà la vacuna contra el virus respiratori sincitial (VRS), que causa la meitat de les bronquiolitis en infants i un 25% de les pneumònies. És el responsable del gruix de les hospitalitzacions pediàtriques. S’immunitzarà amb Nirsevimab, un fàrmac que té un bon perfil de seguretat i una eficàcia d’entre el 75% i el 80%. El tractament s’administrarà des dels CAPS a infants nascuts entre març i setembre, i als mateixos centres hospitalaris quan siguin nadons d’octubre a febrer, coincidint amb la temporada de més incidència del virus. Catalunya passarà a ser pionera a nivell global fent un esforç important en la prevenció de la infecció i les seves complicacions, el que suposa una despesa de 14,1 milions d’euros.

El nou calendari contempla la substitució de l’actual vacuna contra la meningitis C per la tetravalent, que ofereix un espectre de cobertura molt més ampli. Serà per als infants de 12 mesos. En els darrers 25 anys, els casos de meningitis s’han reduït, en bona part gràcies a les campanyes de vacunació. El 1997 la taxa era de 4,9 casos per cada cent mil habitants, mentre que el 2022 la taxa es va reduir a 0,3 casos per cent mil habitants.

Com cada vegada que s’actualitza el calendari vacunal, les que s’incorporen de nou no tenen efecte retrospectiu ni generen la necessitat de vacunació de rescat. Només passaria en el cas d’aparèixer una situació epidemiològica que requereixi fer el contrari.

Per altra banda, s’amplia la recomanació de la vacunació contra l’herpes zòster, que actualment s’administra a les persones que tenen 65 anys i 80 anys. Serà també per a les persones a partir de 90 anys, les que tenen herpes de repetició o estan en tractament immunosupressor. Tot i que l’herpes zòster presenta una mortalitat baixa, pot produir complicacions com la neuràlgia postherpètica, la qual pot produir discapacitat i disminuir la qualitat de vida.

Podeu consultar i descarregar-vos el nou calendari de vacunacions sistemàtiques de Catalunya clicant sobre la imatge que trobareu a continuació:

calendari_vacunacions

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.