Nova modalitat de “l’estafa el Whatsapp” amb una oferta de feina fàcil

Consells dels Mossos d’Esquadra davant l’alerta de molts usuaris de Whatsapp que denuncien ser víctimes d’una estafa per una oferta de feina visualitzant vídeos per internet. Des del cos de la Policia Catalana recomanen no respondre els missatges de números internacionals i, davant la insistència, bloquejar-los.

Les ciberestafes són el segon delicte més denunciat segons els Mossos d’Esquadra, només per sota dels furts. A Catalunya cada dia hi ha 144 estafes d’aquesta tipologia i en el primer quadrimestre del 2024 han registrat un augment del 4% respecte a l’any anterior.

La coneguda “estafa del Whatsapp” pren altres formes, en aplicacions de venta d’objectes de segona mà i xarxes socials. En la més recent, ofereixen ofertes de feina “fàcil”, una oportunitat de feina ben remunerada que consisteix en visualitzar clips de vídeo a internet a canvi de rebre diners. La proposta passa per clicar “m’agrada” a vídeos de plataformes com YouTube o TikTok i enviar una captura de pantalla per rebre una compensació econòmica. En una primera ocasió, els estafadors poden actuar enviant una quantitat de diners per fer-se amb la confiança de la víctima. Un cop la persona ja ha vist que ha funcionat, li demanen diners per integrar-se en un grup de Telegram des d’on envien els vídeos on ha de marcar el “like”. Després de l’ingrés, desapareixen.

Davant d’aquests casos i de la insistència dels estafadors a contactar, Josep Pujadas, Mosso d’Esquadra, reitera la importància de no respondre al telèfon, sobretot quan són números amb un prefix internacional. Els més comuns, explica, són d’Indonèsia i tenen el prefix +62.

El bloqueig, però, no és garantia de res. Les bandes que es dediquen a les ciberestafes actuen des de diferents línies. L’important, segons Pujadas, és no respondre sota cap circumstància. Si se’ls presta atenció augmenta la probabilitat que ens contactin encara més i per diferents vies.

Entre les estafes més comunes hi ha la de rebre missatges de text amb enllaços falsos d’entitats bancàries, correus o grans plataformes de venda per internet. A part de ser per escrit, també es poden rebre trucades i, en despenjar, que una veu robòtica faci l’oferta. Des dels cossos policials alerten de no respondre a la trucada amb un “si?”, ja que es pot enregistrar i utilitzar més endavant per falsificar una alta a un servei.

De totes les ciberestafes, la Policia Nacional ha advertit aquesta darrera setmana d’un frau que comporta la pèrdua del compte de Whatsapp, per després utilitzar-lo per contactar amb altres usuaris. Els estafadors es fan passar per membres del suport tècnic de l’aplicació de missatgeria instantània al·legant que hi ha un problema amb la càmera i que per resoldre’l ràpidament ofereixen una videotrucada. Aleshores demanen a la víctima compartir pantalla i fer clic a un enllaç amb el qual es perd el control del perfil.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.