“No hem de parlar de piscines sinó de consums”
En una taula de debat al magazine LA CIUTAT de Ràdio Calella TV, les presidentes de l’ATC i del Gremi d’Hostaleria del Maresme, Sònia Hernández i Isabel Mallol, han defensat prioritzar la regeneració i aprofitament de l’aigua tractada a la depuradora de l’Alt Maresme per preparar el territori dels efectes de la sequera. Afegeixen que es tracta d’una mesura de caràcter estructural i general que assegurarà els recursos per al conjunt de la població i per a tots els sectors econòmics. Un posicionament que comparteixen les alcaldies de l’Alt Maresme, tal com van explicitar en una recent trobada a Calella.
El sector turístic de Calella i de l’Alt Maresme clama per tirar endavant la proposta de regeneració i aprofitament de les aigües depurades a la planta que hi ha Tordera per garantir els subministraments necessaris per a la població i les economies del territori en episodis de sequera com l’actual. Així ho han explicitat les presidentes de l’ATC i el Gremi d’Hostaleria del Maresme, Sònia Hernández i Isabel Mallol, a LA CIUTAT, dies després de la reunió mantinguda amb la directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, en què va presentar les línies d’ajut que es trauran per millorar l’eficiència de les infraestructures turístiques del país.
Les responsables de les dues entitats han assegurat que l’empresariat ja ha estat fent inversions en clau de transició ecològica – s’han referit al nombre d’establiments distingits amb el segell Biosphere – i han apel·lat a l’administració catalana a fer els seus deures. Hernández ha fet referència a les informacions periodístiques que posen xifra al pressupost disponible de l’ACA, i que el president Aragonès ha sortit a matisar afirmant que es tracta de diners compromeses per projectes i actuacions pendents.
Nosaltres ja fem la nostra feina, ara li toca a l’administració pública, sobretot l’ACA. Si desviar l’aigua que es perd de la depuradora per nodrir la capa freàtica de la Tordera costa 12 milions, faci-ho. Si tenen 549 milions d’euros de pressupost, encara els en sobren, i solucionen el problema de tota aquesta part de Catalunya.
La presidenta del Gremi d’Hostaleria del Maresme ha recalcat que la seva petició no és en clau sectorial sinó que pensa en el conjunt de la ciutadania, en la línia d’assegurar l’aigua de boca. Mallol també ha parlat de la funció de les piscines turístiques en episodis de sequera i calor extrema, com vam tenir l’estiu passat.
Demanem aigua de boca per a tothom, que no falti. I confiem que el Parlament de Catalunya ens donarà via lliure perquè tinguem les piscines com a refugis climàtics.
“S’ha fet una bola de neu massa grossa amb les piscines”, ha lamentat Mallol, qui ha posat xifres dels consums que generen en relació a les ocupacions mitjanes dels establiments turístics en temporada alta. “El que es gasta en regenerar l’aigua i netejar les piscines en un hotel gran són uns 2.000 litres per dia. Si posem que hi ha uns 200 clients, que és molt poc, surten a raó de 10 litres d’aigua per persona i dia”, ha indicat.
És per això que la presidenta de l’ATC ha insistit que cal plantejar els escenaris de restriccions de forma rigorosa.
Li vaig traslladar a la directora general de Turisme, i la presidenta del Gremi també ho va fer, que no hem de parlar de piscines sinó de consums. Posem-nos en situació que hem de tancar-les, però el client podrà pujar a l’habitació i dutxar-se durant 20 minuts. Ho torno a dir, la qüestió son els consums d’aigua.
Les alcaldies de l’Alt Maresme es van reunir la setmana passada a Calella per tractar de la sequera, amb el sentir unànime que cal coordinar accions presents i futures per evitar la salinització de l’aqüífer de la Tordera. A la reunió hi van assistir alcaldesses i alcaldes d’Arenys de Mar, Canet, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar i Santa Susanna; a més de Marc Buch, com a amfitrió.