“Ni estigma ni discriminació”, el lema del Dia Mundial de la Sida 2019

El Far de Calella s’il·luminarà de color vermell, aquest diumenge 1 de desembre, en commemoració del Dia Mundial de la Sida, que enguany llança un missatge de solidaritat amb les persones amb el VIH i reclama que no se les discrimini ni estigmatitzi. El doctor Josep Maria Llibre, de la unitat VIH de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, ha recordat en declaracions a Ràdio Calella que en els últims anys hi ha hagut avenços mèdics i científics importants en l’àmbit de la prevenció i el tractament, i que sovint l’estigma que pateixen les persones infectades està motivada pel desconeixement i les idees preconcebudes errònies.

Josep Maria Llibre reclama igualtat de drets de les persones infectades a l’accés a tot tipus de serveis i també al mercat laboral.

Amb els tractaments actuals la majoria de la gent està fent una vida normal, amb qualitat i amb esperança de vida. Estan incorporats a la societat però ens falta aconseguir la seva integració complerta per l’estigma que puguin arrossegar per ignorància o idees preconcebudes.

Quant a les novetats en l’àmbit de la recerca científica i mèdica, Llibre ha explicat que s’està fent un gran estudi d’una vacuna preventiva “amb potencial”, encara en un estadi molt inicial i previ a la seva comercialització. És una línia d’investigació que preveu pugui donar resultats en un termini d’aproximadament 3 anys. Amb tot, recalca que els avenços més significatius s’han aconseguit en l’àmbit dels tractaments mèdics.

Els viròlegs que treballen en la fabricació de vacunes, que bàsicament són dos grans grups del món, tenen molt ben identificat el virus i com hauria de ser la vacuna. Ja han fet algun estudi anteriorment que prometien molt i al final han resultat ser poc efectives. Veurem, però sí que hi ha molta recerca en aquest camp, i no diguem en el dels tractaments, on sí hi ha hagut avenços significatius.

Llibre aplaudeix la decisió del Ministeri de Sanitat d’incorporar el PrEP (profilaxi preexposició) al Sistema Nacional de Salut. És un fàrmac que es prescriu a usuaris en risc de contagi de VIH, que hauran d’entrar en un programa de controls mèdics que també permetin prevenir altres malalties de transmissió sexual.

La gent amb molt risc de contagiar-se té un tractament retroviral, més senzill del que es prendria un malalt amb infecció, que es pren cada dia de per vida i evita la infecció. És molt efectiu (…) Això ha d’anar acompanyat d’una informació de l’ús del preservatiu, del risc d’altres malalties de transmissió sexual i d’un programa de seguiment cada tres mesos per veure que no tenen cap infecció o altra complicació.

Al marge de lluitar contra l’estigma i la discriminació, el manifest del Dia Mundial de la Sida 2019 apel·la a la responsabilitat compartida entre administracions, teixit associatiu, societats científiques i societat en general per a la prevenció de la infecció amb tots els elements i eines disponibles: des de l’educació, l’empoderament, el diagnòstic precoç o l’atenció a la cronicitat.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.