Neixen les primeres tortugues Caretta del niu de Malgrat de Mar

Aquesta setmana han començat a néixer les primeres tortugues del niu de Malgrat de Mar, a la platja de la Conca. Dels 90 ous que hi havia en aquest niu, més de 20 tortugues ja han sortit de forma natural. Les primeres ho van fer la matinada d’ahir dimarts i s’espera que en els propers dies acabin de sortir del niu unes 20 més. Els investigadors apunten que la supervivència dels ous del niu serà del 50%.

D’aquestes 24, 12 han anat directes al mar i les altres 12 han estat traslladades a les instal·lacions de la Fundació CRAM per formar part del projecte de ‘Head-Strating’, on seran criades en captivitat de forma temporal fins que aconsegueixin el pes i mida òptima per poder ser introduïdes al medi natural. D’aquesta forma, s’afavoreix la supervivència de l’espècia i es contribueix a l’estudi d’aquests fets tan insòlits i cada cop més freqüents a la costa catalana. Elena Abella, investigadora del Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic, assegura que la supervivència de les tortugues que arriben a l’edat adulta és d’una cada 1.000.

La tortuga en el seu mecanisme és fer molts nius, no els cuidarà, però els pon en llocs diferents amb la intenció que alguna cria pugui arribar a adulta. Tot i que les cries quan neixen són molt petites i tovetes i la seva supervivència fins que arriben a adultes, s’estima que només 1 de cada 1.000 arribarà a adulta.


Pel que fa a la incubació artificial, es van traslladar 30 ous al CRAM i 10 al CRARC. D’aquesta 40, hi havia 27 ous viables i han nascut tots. 15 tortugues van ser alliberades diumenge i les altres 12 es quedaran al CRAM. Abella espera que del niu de la Conca en puguin sortir unes 40 tortuguetes.

Els nius més grossos normalment tenen menys viabilitat de supervivència. Però creiem, pel que hem anat veient, que podrien arribar perfectament a la meitat del niu. Esperem que en neixin unes 45.

En aquest dispositiu han participat tècnics del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Agents Rurals, el Centre Tecnològic BETA, la Fundació CRAM, tècnics de l’Ajuntament de Malgrat i voluntaris durant la custòdia i vigilància dels nius.

Més de 50 persones voluntàries s’han coordinat per torns per vigilar el niu de tortugues careta que va aparèixer a la platja de la Conca. Van fer guàrdies de tres hores per cobrir tota la jornada, fins i tot a les nits. La gran majoria eren veïns del municipi, però també n’hi havia de la comarca i una família d’Osona que va aprofitar l’estada a la platja.

En els darrers 15 anys es calcula que haurien nascut més de 500 cries de tortuga a Catalunya. Des del 2014 gairebé cada estiu hi ha hagut algun intent de nidificació i fins i tot nius exitosos, sobretot al Maresme i al Delta de l’Ebre. Això es deu a l’augment de la temperatura del mar pel canvi climàtic.

Detecten que la temperatura superficial de l’aigua està més calenta en zones on abans només anaven a alimentar-se. En lloc de fer una migració cap al lloc on van néixer, decideixen sortir a les platges i fer les postes aquí. Tot és degut a la pujada de temperatura per culpa del canvi climàtic, provocat per l’home.

Les tortugues estan en època de nidificació fins a finals d’agost. Per tant, aquests dies si anem a la platja cal estar molt atents a qualsevol senyal que ens indiqui que hi pot haver una posta.

Si trobem una tortuga a la platja cal trucar immediatament al 112. Convé no molestar-la ni tocar-la. És important evitar crits, sorolls, fer llum o fumar. No hem d’apropar-nos a menys de set metres i evitar fer-los fotografies amb flaix. En cas de trobar-ne rastres és molt importat no trepitjar-los.

El projecte “Caretta a la vista” ha desenvolupat una aplicació gratuïta de mòbil que permet avisar directament el 112, alhora que salta una alarma als telèfons de guàrdia de l’equip científic que envia les coordinades exactes de l’albirament.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.