Neix Naturalistes del Montnegre i la Tordera, una associació que posa en valor el patrimoni natural
Una vintena de biòlegs, ambientòlegs, geòlegs, geògrafs de diversos municipis de l’Alt Maresme, la Selva Marítima i el Baix Montseny han constituït l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera. L’objectiu d’aquesta nova entitat és conèixer, difondre i defensar el patrimoni natural del Massís del Montnegre i la conca de la Tordera. Aquest matí dos dels seus fundadors han passat pel programa La Ciutat i han explicat que l’entitat va néixer durant el confinament com una activitat d’observació de la natura i que ha anat evolucionant cap a la voluntat de protegir i difondre els valors que ofereix el territori i el seu ecosistema.
L’associació es va constituir formalment el passat 8 de juliol en un acte a l’auditori de Pineda, una nova entitat nascuda en plena pandèmia i que compte amb una gran diversitat de veus expertes. El coordinador de l’associació, Jordi Torallas, ha dit que en aquest territori no hi havia una veu que defensés els valors i el patrimoni natural.
En principi no ho veiem com una necessitat, era un desig i unes ganes que teníem. Durant el confinament, quan tothom teníem més ganes de fer coses, es va generar aquesta oportunitat i ens vam constituir. Realment després, sí que ens hem adonat de la necessitat que hi havia que naixis una associació d’aquest estil. De fet hem tingut una gran acollida entre la ciutadania, també per part de les administracions i entitats.
L’objectiu principal de l’entitat és conèixer i estudiar el nostre territori. La tresorera de l’associació, Elena Farré, ha explicat que molts cops infravalorem el gran tresor natural que tenim a la comarca.
Nosaltres ens basem en tres objectius. Volem conèixer i estudiar el nostre àmbit, del Montnegre i la Tordera. Donar a conèixer aquest tresor que tenim per ecosistema, perquè molts cops marxem a altres punts de visita sense conèixer el que tenim aquí. I el darrer objectiu és preservar i mirar que tot es mantingui de la millor manera o inclús millorar-ho.
Farré i Torallas han relatat que la plataforma va néixer arran dels esdeveniments posteriors al temporal Gloria – amb la regeneració del delta de la Tordera – i el confinament que va permetre un ressorgiment de la natura.
El confinament, el Gloria, han estat danys col·laterals que ens han anat molt bé. Em refereixo que per exemple amb el confinament, hem obert els ulls al nostre territori i ens hem adonat del que tenim. Era en ple confinament, quan només podíem mirar per la finestra, i veiem quatre ocells i diem ostres ara n’hi ha més, bueno pot ser no, pot ser que hi estem parant més atenció. I amb el territori va passar el mateix, vam mirar més el d’aquí i va anar genial.
Ara l’entitat vol convertir-se en un referent en la recerca en l’àmbit local, així com una eina de difusió del coneixement. En aquest sentit, al llarg de tota la setmana passada, coincidint amb la Setmana de la Natura, van organitzar amb els diferents Ajuntaments de l’Alt Maresme una sèrie de visites i xerrades per preservar el territori maresmenc. A Calella es va fer una visita guiada a la Roca Grossa i una ponència sobre el corb marí emplomallat.
L’associació és oberta a la participació de totes les persones interessades en la natura i a la col·laboració de les entitats del sector amb objectius semblants. Els interessats a col·laborar poden posar-se en contacte a través de les seves xarxes socials.