Necroturisme, una tendència a l’alça
La visita als cementiris amb una finalitat turística és una tendència que comença anar a l’alça a Catalunya. Una curiosa atracció que atreu milers de visitants que tenen predilecció per anar a indrets relacionats amb la mort i rendir homenatge als difunts. Molts cementiris del territori són autèntics museus a l’aire lliure, com el de Sinera, un lloc emblemàtic de les arts catalanes. Un espai on gaudir tant de la literatura, amb el llegat de Salvador Espriu, com de l’escultura d’autors importants com Vallmitjana, Llimona, Sagnier, Martinell o Marès.
Els inicis del turisme “dark” es troben a finals del segle XX, quan la gent va començar a viatjar a llocs associats a la mort, no per les seves connotacions filosòfiques o espirituals, sinó per curiositat o per rendir homenatge a les tombes de personatges importants per a la història. Malgrat que a Catalunya encara hi ha moltes reticències per visitar aquests llocs, els experts apunten que és una tendència a l’alça. Segons l’alumne del grau superior de guies i informadors turístics del Bisbe Sivilla, Naiara Corres, el necroturisme és una altra manera de fer turisme que no s’allunya tant del turisme cultural.
El necroturisme és una mena de turisme que no és gaire comú. En pensar en turisme a la gent li ve al cap, sol, platja, visitar museus i no pas cementiris. Però és una mena de turisme relacionat amb la mort i els cementiris, que recorda la gent important que ja no hi és i on se’ls ret homenatge. Hi ha molts cementiris que són autèntiques obres d’art.
En els darrers anys, alguns cementiris han començat a organitzar activitats molt variades, des de visites guiades a concursos fotogràfics i inclús degustacions gastronòmiques. Al Maresme tenim un dels cementiris més populars del territori; el cementiri de Sinera, un dels més visitats i on s’han organitzat diferents jornades de necroturisme. A Catalunya, però, el que guanya en afluència de visitants és el de Montjuïc.
El cementiri de Sinera és un dels més coneguts de Catalunya perquè ha aparegut en moltes obres literàries i és d’estil Indià. És un cementiri realment molt maco per visitar, com també el de Montjuïc que és un dels més visitats a Catalunya i de fet té guies especialitzats en neuroticisme que fan diferents rutes pel cementiri.
La visita als cementiris és una pràctica molt habitual des de fa anys en altres països del món. A París el Père-Lachaise forma part del patrimoni cultural de la ciutat i és un dels més visitats del món, amb milers de visitants cada any que volen apropar-se a les tombes de personalitats com Jim Morrison, Oscal Wilde o Charles Chaplin.