Metges jubilats es posen a disposició de la Corporació per fer front a la segona onada de la Covid
La sobrecàrrega que viu aquests dies l’Atenció Primària ha motivat a l’Associació de Facultatius Jubilats de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva a oferir metges, que ja no estan en actiu, per col·laborar en allò que sigui necessari. En concret s’han presentat quatre voluntaris que a partir d’ara faran tasques assistencials d’atenció telefònica al CAP de Calella. L’objectiu d’aquests metges jubilats és poder donar suport voluntàriament i de manera altruista als professionals sanitaris que treballen en la prevenció i en l’assistència telefònica a persones contagiades per la Covid. El Diari Oficial de la Generalitat ja va publicar la setmana passada una resolució per reactivar la contractació de metges i infermeres en formació i jubilats, per tal d’afrontar la segona onada de la pandèmia i evitar el col·lapse sanitari.
Des de comunicar un positiu per Covid, a fer seguiment dels casos, fins a donar el comunicat mèdic als familiars; aquestes seran les tasques que faran a partir d’ara un grup de metges jubilats que s’han posat a disposició de la Corporació per alliberar als CAPs de la pressió assistencial. Pere Puig, el president de l’Associació de Facultatius Jubilats de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, és un dels voluntaris i ha passat aquest matí pel programa La Ciutat per explicar per què s’han ofert.
Com que dins la corporació l’afluència de pacients és molt alta, i també s’han de seguir atenent altres pacients i patologies que no són covid, hem decidit oferir-nos com a voluntaris. La nostra funció consistirà a fer seguiment de pacients covid, trucar als contactes estrets, informar a familiars… Farem totes les tasques que no són presencials per alliberar professionals perquè puguin fer la seva tasca assistencial directa.
De moment s’han posat a disposició de la Corporació un total de quatre facultatius jubilats que en breus tornaran a posar-se al servei del CAP de Calella. La seva tasca serà merament telefònica, i és que l’objectiu de l’ens sanitari és evitar posar en risc aquests voluntaris. Ara, però des de la direcció del CAP i els estaments de la Corporació encara s’estan acabant de decidir quin encaix ha de tenir aquest dispositiu.
No passarem visita presencialment. És un tema que està molt clar. Som personal de risc per l’edat, amb alguna patologia crònica, i el que és evident per part de la corporació és que en cap moments ens posaran a primera línia.
I és que aquest col·lectiu de metges jubilats ja es va oferir durant la primera onada a donar un cop de mà, però la pressió en aquells moments era als hospitals, amb tasques presencials, i la corporació va preferir desestimar de la seva ajuda per no posar-los en risc. Ara, el panorama és totalment diferent, la pressió és als CAPS, on aquests metges jubilats sí que poden alliberar als professionals de totes les tasques que es poden fer per telèfon.
Durant la primera onada també ens vam oferir però el que passa és que llavors la pressió era als hospitals i no tant a la primària, i nosaltres als hospitals no podíem ajudar perquè som col·lectiu de risc. Ara com que s’ha girat la truita, i la pressió recau majoritàriament al CAP, sí que podem ajudar.
El seu suport estarà centrat a alliberar l’atenció primària, però durant els caps de setmana podrien fer també el seguiment de les hospitalitzacions.
De moment no està clar per quant de temps hauran de prestar els seus serveis. “Serà pel temps que sigui necessari. Mentre ens necessitin allà hi serem” diu Puig.