Mestres i professors tornen a la vaga: les aturades seran el 25 i 26 de gener
La comunitat educativa torna a la càrrega en contra del Departament d’Educació amb la convocatòria de vaga per dimecres i dijous de la setmana vinent, 25 i 26 de gener. A la iniciativa del sindicat USTEC-STES s’hi han afegit la CGT i la Intersindical d’estudiants, que reclamen mesures per millorar l’educació pública. Llisten un total de 12 demandes, entre les quals destinar-hi el 6% del PIB o derogar el decret de plantilles. El conseller Josep González-Cambray hi ha respost assegurant que s’han complert o calendaritzat totes les reivindicacions que van marcar les vagues del 2022.
El conseller d’Educació ha posat de relleu la inversió que s’ha fet aquest curs per incrementar la dotació de mestres i professors perquè hi hagi la ràtio d’alumnes més baixa de la història. Josep González-Cambray ha assegurat que s’estan atenent totes les reivindicacions de les vagues del 2022 i, per això, ha dit que la convocatòria per la setmana vinent “no s’entén”.
No perdem de vista que aquest 2023 hem incorporat 175 milions d’euros només per dotar-nos de 3.566 mestres i professorat nou. Queden un parell de temes de reversió de retallades que les hem calendaritzat per aquesta legislatura. No entenem que ara sigui el moment de mobilitzacions.
Contràriament, des de la USTEC-STEs, que va tenir la iniciativa de la convocatòria a la qual s’hi han sumat altres sindicats, es lamenta que no hi hagi hagut acord per tancar una proposta de reversió immediata de les retallades. Demanen més estabilitat laboral, que augmenti la inversió en educació fins el 6% del PIB català, la reducció de dues hores lectives per als majors de 50 anys, o la retirada de l’avançament del calendari escolar a principis de setembre, tal com explica la portaveu de la USTEC-STEs, Iolanda Segura:
Fins i tot, hem fet propostes no pressupostàries. Decret de plantilla, calendari… però tota resposta era negativa. Això va suposar que fessin alguna acció en clau de protesta. Almenys, com a USTEC vam dir que ho tiràvem endavant perquè és el moment de fer pressió i així també ho vam prometre al col·lectiu.
En roda de premsa, el sindicat va exposar que la reducció de les vacances d’estiu no té sentit amb les altes temperatures que es registren i, alhora, que cal blindar el mes de juliol com a temps de formació per al professorat. Sobre això també s’hi ha pronunciat avui el conseller González-Cambray, que ha avançat que es mantindrà l’actual calendari per al curs vinent.
L’avançament de curs és una bona mesura per a l’alumnat, això ho diu tothom, i per a l’alumnat vulnerable. Per tant, hem de mantenir les dates (…) Una opció seria fer coincidir l’inici de l’escola i l’institut, que em semblaria raonable per les primeres informacions que rebem de l’avaluació; l’altra, com li donem un caràcter més pedagògic a les tardes de setembre. Són els ajustos que decidirem plegats.
El conseller d’Educació ha reconegut que és “imprescindible” tenir uns nous pressupostos per donar continuïtat a les polítiques educatives i seguint avançant cap al model del futur. També ha admès que els últims resultats de competències bàsiques de l’alumnat són dolents i ha assegurat que el Govern seguirà defensant la cautelar contra la sentència del 25% del castellà a l’escola.