Menys del 10% dels casos de càncer són hereditaris
Calella commemorarà el Dia Mundial Contra el Càncer amb l’encesa d’una gran espelma de llums a la Plaça de l’Església. Serà aquest diumenge 4 de febrer a partir de mitja tarda, quan comenci a fer-se fosc, en una iniciativa d’Oncolliga Calella. Algunes de les persones que formen part de l’entitat han participat avui al debat temàtic que ha organitzat LA CIUTAT, el matinal de Ràdio Calella TV. Abans, la intervenció de l’oncòloga de l’ICO, Roser Fort, qui ha recordat que la gran majoria de casos de càncer que es diagnostiquen tenen un component ambiental. És a dir, que la mutació de les cèl·lules es desencadena per la influència de múltiples factors com poden ser el consum de tòxics, els hàbits de vida saludable o la pol·lució, entre d’altres.
Entre el 5 i el 10% de casos de càncer són hereditaris. Tota la resta, la gran majoria, es desencadenen per mutacions o alteracions esporàdiques de les cèl·lules que tenen a veure amb factors externs. Ho ha dit l’oncòloga de l’ICO, Roser Fort, en declaracions al programa LA CIUTAT.
L’oncòloga ha obert el debat temàtic sobre càncer amb motiu de la commemoració, aquest diumenge 4 de febrer, del Dia Mundial contra el Càncer. Ha indicat que el nombre de casos va en augment perquè també se’n fa un major diagnòstic i que cal acabar amb l’estigma que arrossega la malaltia. Fort assegura que s’està avançant molt en la seva cronificació i en el desenvolupament de tractaments cada vegada menys invasius.
I ha parlat en termes d’“oportunitat” que s’ofereixi als pacients oncològics entrar en assajos clínics. Assegura que sovint és la primera opció de tractament, a banda que contribueix a millorar-los.
Segons ha indicat, el càncer de mama i el de pròstata són els més prevalent entre dones i homes, respectivament; seguits dels de colon i pulmó. S’estima que l’any 2025, es diagnosticaran 24.382 casos de càncer en homes i 18.288 en dones.
A continuació, podeu recuperar íntegrament l’entrevista de la doctora Roser Fort al programa LA CIUTAT:
Segons el Pla contra el càncer de Catalunya 2022-2026, les estimacions més recents de la supervivència al càncer als 5 anys mostren un major índex entre les dones (62,7%) que en els homes (53,9%).
El càncer pediàtric es continua considerant una malaltia minoritària per la seva baixa freqüència. A Catalunya se’n diagnostiquen 160 a l’any. Els 3 més freqüents són les leucèmies, els tumors del sistema nerviós central, i els limfomes i neoplàsies reticuloendotelials.