Màxim històric de llocs de treball al Maresme
El teixit empresarial del Maresme continua en expansió. És el que conclou la Cambra de Comerç de Barcelona al fil de les dades recollides en l’Informe trimestral del mercat del treball i teixit empresarial que ha elaborat el gabinet d’estudis de l’organització, que ara s’ha fet públic. Segons se’n desprèn, a la comarca hi ha 145.500 llocs de treball actiu i un total de 12.218 empreses, 250 de les quals s’han creat en els últims tres mesos.
Màxim històric al Maresme en la xifra de llocs de treball en actiu. Almenys des del 2008, quan es va començar a fer el registre per part de l’organització patronal, que acaba de presentar les dades corresponents al segon trimestre del 2023.
A la comarca hi ha 145.500 llocs de treball, és a dir, afiliacions a la Seguretat Socials al règim general o l’especial de treballadors autònoms. Respecte a un any enrere, l’augment ha estat del 2,3%, que es queda per sota del 2,8% al que s’ha arribat al conjunt de Catalunya.
El Maresme tanca el juny amb 111.650 persones assalariades (+3,1% anual) i 33.825 autònomes (-0,2% anual). La majoria d’altes d’autònoms s’han concentrat en el sector serveis (+0,4%); mentre que en el cas de persones assalariades, s’ha repartit en diversos àmbits econòmics, però amb especial intensitat a la construcció (+5,2%).
L’afiliació creix més entre les dones – el 2,3% respecte l’1,6% corresponent als homes – i en tots els grans grups d’edat, a excepció de les persones d’entre 30 i 44 anys (-2,2%) per efectes demogràfics.
Més petites i mitjanes empreses al tancament del trimestre
El nombre d’empreses a la comarca ha baixat fins a les 12.218, amb una evolució anual en negatiu (-0,1%), en contraposició a l’augment que s’ha produït al conjunt de Catalunya. L’informe econòmic de la Cambra de Comerç subratlla que l’anàlisi de les dades en termes trimestrals – entre abril i juny – deixen una notícia positiva per la creació de 250 noves empreses al Maresme.
La majoria són petites – amb plantilles de fins a 49 treballadors – i mitjanes empreses – amb plantilles d’entre 50 i 249 treballadors –, on el creixement ha estat del 0,6% i el 5,7% respectivament. En el cas de les microempreses – aquelles que tenen un màxim de 9 treballadors – l’evolució també ha estat en negatiu, amb una reducció del 0,3%. Aquestes tenen un pes significatiu en el teixit empresarial maresmenc perquè representen el 84,7% del total.
Per sectors econòmics, on més ha augmentat el teixit empresarial és a l’agricultura (+2,4%) i la construcció (2,1%), però ha baixat lleugerament a la indústria (-0,4%) i als serveis (-0,3%).
Una dada complementària que aporta la Cambra de Comerç és l’atur, que també va marcar un mínim històric el passat juny al Maresme, deixant en 20.123 el nombre de persones instrites a les oficines d’ocupació.