Malgrat amb el Sàhara convoca una reunió informativa per trobar famílies acollidores
Durant dos anys, i per culpa de la pandèmia, es va haver d’interrompre el programa de vacances per als nens i nenes que viuen als campaments de refugiats de Tinduf (Algèria). És una iniciativa que impulsen diferents entitats i organitzacions del país amb l’objectiu d’oferir un parèntesi de lleure als infants i gràcies al voluntarisme de famílies que s’ofereixen a acollir-los. Aquest estiu es reprendrà, com sempre, durant els mesos de juliol i agost. Malgrat amb el Sàhara ha convocat per aquest dissabte 30 d’abril una reunió informativa per a les famílies que estiguin interessades en participar-hi.
El programa Vacances en Pau té per objectiu que nens i nenes de 8 anys, que viuen als campaments de refugiats sahrauís de Tinduf, puguin viatjar a Catalunya per fer una estada de dos mesos –juliol i agost– i participin en activitats de lleure.
Natatxa Frutos, portaveu de Malgrat amb al Sàhara, que és l’entitat que s’encarrega del programa a la zona, ha explicat que es promouen activitats de trobada perquè els infants no perdin el contacte entre ells durant l’estada a Catalunya.
Cadascuna de les associacions que participen en el programa s’encarrega de fer un seguiment dels infants i s’intenta promoure activitats i trobades setmanals perquè no perdin el contacte. A més, durant l’estada s’organitza una festa amb tots els nenes i nenes que estan a Catalunya.
Les famílies acollidores, que poden ser monoparentals o formades per una parella del mateix sexe, han de complir uns requisits mínims. Entre aquests, tenir una situació social i econòmica estable, un habitatge en condicions i haver superat una entrevista amb el treballador social o psicòleg del projecte que en determini la idoneïtat. La idea és que se’ls tracti com un fill o filla.
L’objectiu del programa és evitar que els infants estiguin sotmesos als més de 40 graus que s’arriben a registrar durant l’estiu al desert i que puguin passar revisions mèdiques.
Alguns tenen la visió afectada per culpa de la sorra, el vent i el sol. Per això els visiten oftalmòlegs i dentistes; així com se’ls fan revisions mèdiques que puguin arribar a detectar alguna malaltia i rebi tractament, ja sigui als campaments o aquí. És molt important per a la població sahrauí infantil.
Frutos ha comentat que el projecte s’ha pogut mantenir tot i el canvi de posicionament del Govern espanyol en relació al conflicte entre el Marroc i el Sàhara Occidental, segons ha dit, gràcies al compromís de persones, entitats i associacions implicades.