Maite Miró: “Les restes arqueològiques poden estar ben protegides tant a la intempèrie com a cobert”

El debat sobre si les restes romanes del jaciment del Roser s’han de conservar a la intempèrie o si per contra és millor tenir-les a cobert està servit a Calella. La primera opció és la que defensa la plataforma ciutadana que demana aturar la construcció de l’Aldi, que és la propietària del solar i està pagant l’excavació arqueològica que s’hi fa. La segona és la que contempla la promotora amb el vist-i-plau de l’Ajuntament de Calella, i que Patrimoni de la Generalitat també veuria amb bons ulls si s’hi actua segons l’avantprojecte que se li ha presentat. De fet, la cap del servei d’Arqueologia i Paleontologia, Maite Miró, ha explicat a Ràdio Calella TV que les dues opcions són vàlides si se’n fa un bon tractament i aquest permet posar en valor el patrimoni històric.

Patrimoni de la Generalitat de Catalunya tutela l’excavació arqueològica que s’està fent al jaciment del Roser de Calella i serà l’encarregada de validar el projecte de conservació, museïtzació i obertura al públic de les restes romanes que ha posat al descobert. Gràcies als treballs que s’han estat fent aquestes darreres setmanes es confirma l’existència d’una vila prou extensa dedicada a la producció vitivinícola i amb una zona residencial.

La cap del servei d’Arqueologia i Paleontologia, Maite Miró, ha dit que tècnicament és tant correcte la conservació que preveu la promotora com la que demana la plataforma ciutadana que vol aturar el projecte de l’Aldi.

Les restes poden estar ben protegides a la intempèrie o a cobert. En jaciments urbans s’acostumen a conservar a cobert per la dinàmica del planejament urbanístic. A la intempèrie, com és notori pels moltíssims jaciments que hi ha a Catalunya, també poden estar ben protegides.

I és per això que Patrimoni de la Generalitat està fent un seguiment de l’excavació al jaciment del Roser i confirma que s’estan complint tots els requisits. Això sí, el vist-i-plau definitiu li donaran amb el projecte de conservació final, un cop s’acabi els treballs, possiblement en poc més d’un mes.

De moment en els tractes que s’estan tenint, tot avança de manera satisfactòria., S’ha d’acabar de puntualitzar el projecte final però els avançaments que tenim permeten la conservació i la visitabilitat de les restes arqueològiques.

Des de Patrimoni s’inscriu en la més absoluta normalitat el debat que hi ha a Calella sobre quin tractament s’ha de donar a les restes romanes. Miró ha explicat que es crea sempre que s’inicia una excavació, i més si aquesta es troba a l’àmbit urbà i resulta afectada pels usos del planejament urbanístic. En tot cas, ressalta que el més important és arribar a una solució acordada que permeti preservar i posar en valor el patrimoni històric. En aquest sentit, ha relativitzat el fet que la construcció que s’hi preveu al damunt sigui un edifici comercial. “Una construcció és una construcció”, ha dit.

La cap del servei d’Arqueologia i Paleontologia també ha aclarit que la Generalitat de Catalunya no pren mai la iniciativa a l’hora d’impulsar aquestes actuacions de preservació patrimonial, sinó que depèn de la voluntat dels propietaris dels terrenys, que també n’han d’assumir el cost.

Els promotors, ja siguin públics o privats, són els que s’han de fer càrrec de les intervencions arqueològiques. Sí és cert que en el cas de promotors privats, la Generalitat treu una línia de subvencions per ajudar en aquests casos.

Segons les informacions facilitades pel moment, l’excavació del jaciment del Roser ha tingut un cost de 300.000 euros que ha pagat íntegrament Aldi Supermercats. Els treballs es podrien donar per finalitzats en poc més d’un mes perquè es comenci a fer l’estructura del nou edifici que s’ubicarà a l’antic aparcament Hospital 2.

Això passarà sense que s’hagi pogut obtenir una informació completa sobre el que queda de la vila romana de Calella, la seva extensió i en quin estat de conservació es troba. Miró ha indicat que es té constància que hi ha elements sota els apartaments Toyca i que també podria haver-n’hi davant l’Hospital Sant Jaume, justament per on es vol ampliar les instal·lacions.

En aquests moments, sense saber el projecte de l’Hospital, no entraré a valorar-ho. S’ha de veure en quina zona i en quines condicions estarien.

La vila romana del Roser és una de les més importants que hi ha a Catalunya. De la seva existència se’n té constància des dels anys 50 del segle passat però les primeres intervencions s’hi van fer al cap de 30 anys, obtenint-ne dades més precises. L’any 2001 es va comprovar la magnitud del jaciment gràcies a les prospeccions que es van fer per a un projecte constructiu que va quedar aturat per la crisi del totxo. Llavors, la solució va ser tapar-ho i no ha estat fins ara, dues dècades més tard, quan s’ha impulsat el projecte de recuperació envoltat de polèmica.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.