L’oposició reclama ajustos en la gestió de l’aigua per evitar increments del rebut

El Ple de l’Ajuntament de Calella ha aprovat l’encariment mitjà de poc més del 6% del rebut de l’aigua, efectiu aquest 2016. La proposta presentada per l’Equip de Govern de CDC i PSC recollint les propostes determinades per l’estudi econòmic de l’empresa mixta Gestaigua no va rebre cap suport dels partits de l’oposició. Tots ells van coincidir en la necessitat d’explorar les possibilitats de millorar l’eficiència de la gestió del cicle integral de l’aigua per evitar que l’equilibri pressupostari entre despeses i ingressos de Gestaigua acabin repercutint en el preu que en paguen els consumidors.

El rebut de l’aigua s’ha apujat una mitjana del 6% aquest 2016. És l’acord al que va arribar el Ple de l’Ajuntament de Calella amb els únics vots a favor de CDC i el PSC, els dos socis del Govern Municipal, l’abstenció d’ERC i el vot contrari de la CUP, PP i ICV.

torrent_ple

El tinent d’Alcaldia de Serveis Públics, Albert Torrent, va exposar que la proposta d’increment de la tarifació recull l’estudi de viabilitat econòmica de la societat mixta de gestió del cicle integral de l’aigua, Gestaigua, amb l’objectiu d’evitar que entri en situació de pèrdues. “Quan una empresa municipal té pèrdues reiterades, l’Estat obliga a liquidar-les. Per al seu equilibri, hem de pujar l’aigua un 6%, un increment que fa remor i que nosaltres preferiríem no haver-lo d’aplicar”, va admetre Torrent.

El tinent d’Alcaldia de Serveis Públics va exposar que l’increment de la tarifació en un rebut domèstic que tingui contractat un consum de 20 metres cúbics representarà un augment de 2,14 euros. El rebut de l’aigua és bimensual i això suposarà un encariment de gairebé 13 euros l’any, per aquest tipus de contracte, força generalitzat.

cristina_pleDes de l’oposició, es va reclamar a l’equip de Govern que s’explorés la possibilitat d’aconseguir l’equilibri pressupostari mitjançant ajustos en la pròpia gestió de l’empresa mixta.

“No podem votar-hi a favor sense conèixer amb detall la formula la de gestió d’aquella part del servei que no correspon a l’ajuntament sinó que queda en mans de l’empresa que aporta el coneixement i la tecnologia”, va exposar la regidora portaveu d’ERC, Cristina Gómez, per justificar el seu vot d’abstenció a la proposta d’augment de preus.

cata_ple“No és coherent amb el relat del Govern Municipal, que diu oposar-se a un increment de la pressió fiscal (…) Si algú s’ha d’estrènyer el cinturó, el primer ha de ser Sorea, que és una empresa que segur que no li ve d’aquí”, va afirmar el regidor portaveu de la CUP, Jan Catà, qui va votar en contra de l’increment de la tarifació de l’aigua.

pbasart_ple“El que costa un consum de 15 metres cúbics aquest 2016 és el mateix que el preu d’un rebut de 45 metres cúbics de l’any 2000. Em resulta difícil d’entendre que s’hagi apujat tant, i aquí s’ha d’aprofundir en la gestió”, va exposar el regidor portaveu del PP, Josep Maria Pérez Basart. “No s’hi val tenir una empresa que es quedi amb els beneficis si les coses van bé i sinó, apugi els preus”, va afegir.

tejada_pleCom la CUP i el PP, també el vot del grup municipal d’ICV va ser contrari a la proposta elevada a ple per l’equip de Govern de Calella. “Estic segur que es pot millorar la gestió, i apunto que l’equip municipal i l’Ajuntament, en definitiva, faci ús de la seva situació de soci majoritari i insti a l’operador a millorar la gestió i es compensi, així, els desequilibris pressupostaris que es tenen”, va argumentar el regidor Sebastián Tejada.

A tot això, la CUP va aprofitar la sessió plenària per reivindicar el dret dels tres partits minoritaris de l’oposició –CUP, PP i ICV– a tenir presència efectiva, encara que sigui sense veu i vot, a totes les reunions del Consell d’Administració de Gestaigua, i no per delegació en forma rotatòria segons es va establir a principis de mandat.

Igualment, el regidor Jan Catà va posar de manifest que, en només dos anys de funcionament, la societat mixta de gestió del cicle integral de l’aigua ha provat haver fet una quarta part de la inversió compromesa durant els 20 anys d’adjudicació. “En el contracte hi havia el compromís de l’empresa de fer un seguit d’inversions per valor d’1 milió d’euros. Segons aquest pressupost, al 2016 s’haurà arribat pràcticament als 250.000 euros. Queden 18 anys i durant aquest temps només es pensa fer el que queda d’inversió en manteniment?”, es preguntava el portaveu de la CUP.

Gestaigua, participada el 51% per l’Ajuntament de Calella i el 49% restant per l’empresa Sorea, té adjudicada la gestió del cicle integral de l’aigua al municipi fins el 2034.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.