L’opinió del veterinari Estañol sobre la transmissió del virus a persones
Encara són moltes les preguntes sense resposta que ens fem sobre el coronavirus. Una de les incògnites que ens ha acompanyat al llarg d’aquest 2020, i que encara molts científics no han trobat resposta, és d’on va sorgir el brot de Wuhan, a la Xina. En un primer moment es va apuntar als ratpenats com a possibles fonts de contagi, de fet aquesta espècie ja havia estat transmissora d’altres malalties com la SARS del 2002. Les autoritats xineses creuen que es va originar en un mercat que venia marisc i carn d’animals salvatges.
Pel veterinari calellenc, Josep Estañol, no hi ha cap prova científica que acrediti que el brot va sorgir d’un ratpenat. És més, Estañol, ho posa en dubte, ja que assegura que aquesta espècie hiverna durant els mesos més freds de l’any.
Per exemple, les papallones només les tenim de juny a octubre, la resta de mesos hivernen. Doncs amb els ratpenats passa exactament el mateix. Durant l’hivern estan hivernant, per tant se’m fa molt difícil creure que el virus ha vingut del ratpenat.
Estanyol defensa que, si bé és cert, que els ratpenats tenen molts virus, però difícilment els transmeten. No són animals agressius i, en canvi, són molt beneficiosos pels ecosistemes on viuen: regulen possibles plagues i mengen espècies que poden ser transmissores de malalties. A més afegeix, que si el brot va sorgir del famós mercat de Wuhan, és “impossible que un animal mort pugui transmetre cap malaltia”.
Molts animals tenen coronavirus, però no és de l’espècie humana. El tema del ratpenat no l’hem pogut confirmar oficialment, tot són sospites. Si hi ha un mercat com el de Wuhan, òbviament amb aquelles condicions sanitàries pot ser un focus de malalties. Però ara bé, que la transmissió es faci d’un animal mort a una persona, no deixa de ser estrany. És un molt complicat que d’un animal mort sorgeixi un brot.
El misteri, doncs, continua, i els experts intenten esbrinar què va fer que persones que treballaven o visitaven el mercat de Wuhan, on es venen també animals vius, es contagiessin.