L’Oficina de Català necessita voluntaris pel programa de parelles lingüístiques
La Mariola va arribar a Catalunya l’any 2000 de la seva Granada natal, té un fill nascut aquí i vol opositar. Necessita certificar el seu coneixement del català i per això acudeix als cursos que ofereix l’Oficina de Català de Calella. Allà va conèixer la Isabel, que també anava a classe per millorar la llengua; i van acceptar la proposta de convertir-se en parella lingüística. Ara es troben un cop per setmana, fan el cafè i conversen de temes d’actualitat, dels seus gustos, de la vida en general; de coses comunes. Han volgut compartir la seva experiència per engrescar a tothom a participar en aquest projecte de voluntariat lingüístic.
La Isabel és calellenca de tota la vida; la Mariola, des de fa pocs anys, però ara està plenament arrelada a la ciutat. Aquí hi ha format una família i ha fet plans de futur, també professionals. Les dues han volgut compartir el seu testimoni com a parella lingüística al programa La Ciutat.
Quan m’ho va dir -diu la Isabel- vaig pensar que sí perquè la veia amb il·lusió i tirar-ho endavant. Jo d’ella també he après molt perquè de català en sap. Llavors ens trobem per fer el tallat i estem una hora xerrant.
La Mariola ha posat de relleu que el projecte de parelles lingüístiques aporta als aprenents la possibilitat de conèixer un registre més col·loquial i popular del català.
Ens enriqueix molt als aprenents és que el voluntari ens ensenya la paraula catalana. Els castellanoparlants estem acostumats a traduir, però hi ha expressions catalanes que desconeixem i justament això és el que m’ensenya la Isabel.
Com la seva, a Calella funcionen ara quasi una trentena de parelles lingüístiques. El programa el coordina la Judith Farré, la responsable de l’Oficina de Català, del Consorci per a la Normalització Lingüística, que hi ha a les dependències municipals de la Fàbrica Llobet-Guri. Recalca que no es tracta d’ensenyar català, sinó que els aprenents es treguin la vergonya de sobre i agafin fluïdesa en la parla.
Hi ha molta gent que aprèn català però que no saben amb qui parlar quan surten de l’aula. Hem de buscar voluntaris que vulguin compartir estones de llengua. Els voluntaris ajuden que els aprenents agafin fluïdesa i puguin practicar. També fem altres activitats: xerrades, conferències i tertúlies a la biblioteca.
El compromís dels voluntaris és d’un total de 10 hores. Segons Farré, entre les parelles lingüístiques s’arriba a crear una amistat que sovint fa que continuïn trobant-se per iniciativa pròpia.
La persona que es fa voluntària es compromet a regalar 10 hores de la seva vida, una hora a la setmana durant deu setmanes. Habitualment les parelles en fan més i repeteixen. Fins i tot he de demanar als aprenents que em deslliurin el voluntari perquè hi ha gent que s’espera.
Les persones interessades poden adreçar-se a l’Oficina de Català de Calella trucant al 937665184.