L’observatori del Maresme estarà disponible al 2023, per lluitar contra el canvi climàtic
El Maresme és una de les comarques més vulnerables al canvi climàtic, segons Jordi Bonet, tècnic especialista del Consell Comarcal pel canvi climàtic. Arrel de la declaració d’emergència climàtica el Consell va mostrar el seu compromís per lluitar contra aquesta situació, amb la creació d’un observatori que sigui el braç armat per generar accions que puguin combatre una perillosa situació.
El Consell Comarcal del Maresme està molt compromès amb el, cada cop més evident, canvi climàtic. Així ho ha explicat el seu tècnic en canvi climàtic Jordi Bonet, que ha reconegut que des del Consell es crearà un observatori que permeti lluitar contra l’emergència climàtica que s’està patint. Aquest observatori serà una realitat al llarg del 2023.
L’observatori ha d’estar llest al 2023. Aquest és l’objectiu que ens hem marcat, des del Consell Comarcal. Tot i que tenim un canvi de mandat, crec que la convicció del Consell Comarcal és ferma en esforçar-se i posar recursos necessaris perquè aquest observatori es pugui dur a terme.
Amb la construcció d’aquest espai es pretén observar per després poder generar accions pel Maresme que permetin pal·liar d’alguna manera l’avenç d’aquesta crisi climàtica. L’observatori permetrà recuperar la naturalitat d’alguns indrets del Maresme.
Aquest observatori vol observar, per això es diu observatori, i vol ser el braç armat per generar accions, per exemple, tenim intenció de fer un projecte a la riera d’Argentona per tornar-li la seva naturalitat. També hem contractat la Universitat de Girona per fer un mapa de punt susceptibles de recuperar les seves funcions sistèmiques, o sigui recuperar els ecosistemes.
Des de l’alerta per l’emergència climàtica, des del Consell Comarcal, s’han estat estudiant, amb un gran nombre de científics experts, les mesures idònies que aconsegueixin, en certa mesura, aturar la situació que s’està patint al Maresme. Ja s’han reunit amb els Ajuntaments, per veure com implantar les mesures. De fet, ja s’està elaborant l’informe final, per tal de tenir clares, totes les accions que s’han de dur a terme.
Ens hem reunit amb tots els Ajuntaments, per veure totes aquelles mesures, com les implantem, quina és la seva priorització, quins recursos posem, com ho fem, com ho desenvolupem. Ara estem elaborant el document final, perquè no hi hagi cap mena de dubte polític, de cap a on hem de tendir. Per tant, això s’aprovarà al desembre, o com a molt llarg al gener.
El cert és que el que semblava molt lluny, ja és present, bona mostra d’això és que hem patit l’octubre més sec i càlid de la història. A més, s’estan produint, en alguns punts concrets, escenaris que es preveien que passessin al 2070, per tant, diu Bonet que estem vivint el clima del futur.
Els científics ja treballen de valent, però falta més compromís, per part de tothom, perquè les dades són poc esperançadores. La ONU ha fet una estimació de les emissions que tindrem al 2030 i s’espera que n’hi hagi més que al 2010, quan a París, els països es van comprometre a disminuir-les per sota de les de 2010, per evitar que el planeta s’escalfés per sobre dels dos graus. Així doncs, encara queda molta conscienciació per tal de fer front a un problema tan greu.