Llum verda a l’actualització dels sous del personal municipal

97 treballadors municipals, gairebé la meitat de la plantilla de l’Ajuntament de Calella, entren en la primera fase de l’actualització salarial aprovada aquest divendres en sessió plenària i amb el vistiplau dels partits del Govern i de l’oposició, posant fi al conflicte laboral que va esclatar ara fa un any i que va tenir el seu punt àlgid amb el tancament provisional de la comissaria de la Policia Local durant les nits per la negativa dels agents a realitzar hores extraordinàries de servei. El policial és un dels col·lectius prioritzats en la proposta elaborada per la part sindical i que s’ha assumit a nivell polític. A diferència dels altres dos, la Brigada Municipal i el grup d’educadores de l’escola bressol municipal El Carrilet, no són dels que menys cobren. Sigui com sigui, a uns i a altres se’ls posarà el sou al dia en la nòmina d’aquest mes d’octubre i en el termes recollits en l’estudi de la valoració de llocs de treball que hi ha damunt la taula. La resta d’empleats públics veuran com se’ls incrementa el sou o d’aquí a uns mesos, el gener del 2023, o sinó al cap d’un any, el gener del 2024. En les pròximes setmanes es donarà a conèixer la relació de llocs de treball que entren en cadascuna de les dues darreres fases.

L’acord unànime del Ple Municipal, reunit aquest divendres en sessió plenària, permet posar al dia les retribucions dels empleats públics que no s’havien tocat en 16 anys, més enllà de l’actualització automàtica per l’encariment del nivell de vida que marca l’IPC. Però no es farà de forma generalitzada sinó en tres fases, per dotar a l’actualització del caràcter extraordinari i singular que obliga la legislació estatal. Una opció que ha acabat satisfent al Govern Municipal, inicialment contrari a les peticions de l’oposició i dels propis sindicats de treballadors, que han lluitat per una causa que consideren justa.

Ha estat la representació sindical qui ha assumit la responsabilitat de decidir quins col·lectius entren en les tres fases en què s’implementarà la valoració de llocs de treball (VLT). En aquest sentit, el tinent d’Alcaldia d’Hisenda i Règim Intern, Josep Gibert, exposava ahir que la priorització feta pel moment no s’acaba d’ajustar a les preferències de l’executiu local.

Crec que era el just: que els treballadors que cobren menys entressin en la primera fase, però els sindicats tenen una altra visió. En part, han acceptat la nostra demanda perquè es faci l’actualització de sou d’alguns dels treballadors que menys cobren, com ara la brigada o personal de l’escola bressol. Ells hi ha inclòs també alguns que no són els que menys cobren. També vam acordar que ells serien els encarregats de comunicar-ho perquè havien estat els seus intermediaris davant l’Ajuntament. Que ho podríem haver fer nosaltres també? Potser sí.

La VLT es començarà a implantar aquest mes d’octubre del 2022 en un total de 28 llocs de treball, que impliquen 97 empleats públics. L’actualització suposa un increment del capítol 1 de personal d’aproximadament 83.000 euros fins a finals d’any, que quedaran consolidats a nivell pressupostari. Anirà augmentant progressivament en les altres dues fases del 2023 i 2024.

En aquest sentit, des de Calella en Comú, Sebastián Tejada advertia de la necessitat d’escurçar terminis per evitar situacions de greuge entre treballadors. També va reprovar al Govern que no hagi reunit a la plantilla per informar-los de l’acord amb els sindicats.

Part de la plantilla no estarà contenta amb la situació per no tenir l’increment de sou i per no haver estat correctament informada (…) Ara es crea una situació d’injustícia comparativa i, el que és pitjor, l’increment del 3,5% de l’Estat a uns se’ls aplicarà amb el sou actualitzat i a altres no. A la pràctica hi haurà una doble escala salarial. Això és doblement perillós. Entre tots, haurem de buscar una solució per evitar-ho, ja sigui agilitzant el segon bloc o per la via que sigui.

Des del PSC, el tinent d’Alcaldia Josep Torres, va dirigir-se al plenari per justificar el canvi de criteri del Govern Municipal en relació a la implantació de l’estudi de la valoració de llocs de treball, tot assenyalant que s’ha tirat endavant en el moment en què s’ha aconseguit l’informe d’un jurista de reconegut prestigi que ho avala en els termes en què es durà a terme. No obstant això, va fer constar que la proposta acordada amb els sindicats no té el vistiplau dels serveis jurídics del consistori i que d’això se’n podrien arribar a derivar responsabilitats per als mateixos membres de la Corporació Municipal que hi han donat suport.

Avui venim amb una proposta al Ple que no està avalada ni per Intervenció ni per Secretaria de l’Ajuntament. En el seu informe negatiu exposen que: “No té un caràcter restrictiu, singular i excepcional donada la seva generalitat. I l’aplicació parcial de l’estudi global de valoració de llocs de treball podria suposar un subterfugi legal per aplicar un increment per sobre del límit establert per la legislació estatal”. (…) Estem tots disposats tots plegats a saltar-nos l’informe negatiu per tirar endavant la proposta, i això s’ha de tenir clar (…) Ens arrisquem, entre cometes, a plantejar la proposta com a Govern però, si les coses van maldades, haurem de pagar a escot l’increment els regidors que porten aquesta aplicació. He fet el càlcul molt per sobre i tocaria a uns 5.000 euros per persona. Jo confio que no, que la cosa anirà bé.

La intervenció de Torres va ser resposta pel cap de l’oposició d’Esquerra, Xavier Ponsdomènech, qui va lamentar que el portaveu socialista se sortís de la línia de consens i, a més, critiqués que aquest assumpte s’hagués utilitzat per marcar perfil. Ponsdomènech va reprovar-li tot assegurant que des de files republicanes s’ha treballat sempre per l’acord entre totes les parts.

Sembla que encetem un nou mandat municipal. Sap greu. Li reflexiono al regidor Torres que ens hauria agradat que les seves paraules fossin compartides a la junta de portaveus o a l’última comissió informativa, quan era el moment de parlar-ho i no treure-ho al ple. Deia que ara hi ha qui es vol penjar medalles, i suposo que no ho dirà per nosaltres perquè sempre hem defensat que s’havia de pactar amb tothom. Aquí estem per buscar solucions per a tothom.

La CUP va intervenir en el debat per recordar que des d’un primer moment han defensat la legalitat de l’actualització de sous de la plantilla municipal i, la regidora Núria Freixas, celebrava el canvi d’opinió del Govern. També l’emplaçava a mantenir el seu compromís fins arribar al 100% dels llocs de treball.

És un tema que hem posat damunt la taula quan es parlava dels pressupostos i fa poc vam presentar una moció en què instàvem la creació d’un espai de treball per tirar endavant la VLT de manera singular, i sempre se’ns havia dit que no era possible. Estem molt contentes pel canvi d’opinió. Esperem que se segueixi aquesta línia i arribem al 100% de la plantilla.

El regidor de Cs, Guillermo Gomis, va votar-hi a favor, garantint la unanimitat de la proposta d’actualització “singular” de la valoració de llocs de treball. Ell va seguir la sessió plenària de manera telemàtica.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.