Llamazares (Política social) sobre els MENAs: “Acollida sí, però amb bona convivència i civisme”
El regidor de Política social ha confirmat a Ràdio Calella TV que els menors estrangers no acompanyats s’allotjaran al centre d’emergència de l’Hotel Marisol fins a finals de setembre, a molt estirar; tot i retiterar que des del consistori s’ha insistit a la DGAIA que aquest no és el lloc més adeqüat per acollir-los. En una entrevista al programa La Ciutat, Ramon Llamazares s’ha mostrat comprensiu amb el malestar que expressen els veïns de l’establiment pels problemes de convivència que denuncien patir i davant els quals “no ens quedem amb els braços creuats”. Ha explicat que l’equip d’educadors d’Eduvic formen part del grup de coordinació que s’ha creat i que puntualment se’ls informa de les queixes perquè les resolguin i, amb això, facilitar la convivència social.
El responsable de Política Social de l’Ajuntament de Calella ha passat aquest matí pel programa La Ciutat per reiterar el compromís del consistori de facilitar l’acollida dels menors estrangers no acompanyats sempre i quan es garanteixi la convivència veïnal i el civisme. En aquest sentit, Ramon Llamazares ha dit públicament que mai el Govern ha donat l’esquena als incidents que sí reconeix s’han produït al fil de l’estada dels joves.
Evidentment que hi ha hagut incidents de caràcter cívic, però els educadors d’Eduvic ho estan treballant. No mirem cap a un altre banda, ho treballem, sobretot per la bona conviència. Sobretot pel veïnat, que és qui més ho pateix.
En relació als fets de la nit del dissabte 22 de juny, Llamazares manté que hi van haver dues circumstàncies que van passar gairebé de forma simultània: d’una banda, que un dels menors va requerir d’assistència mèdica, i que va arribar al centre amb efectius policials; i després la baralla amb altres joves de la ciutat. El regidor ha evitat pronunciar-se sobre si efectivament es va produir el robatori d’un mòbil -diu que això ho ha de determinar la Fiscalia de Menors-, però ha confirmat que al fil d’això s’han presentat diverses denúncies.
No ho sé, li ho dic de debò. Que hi havia un mòbil pel mig, si va ser un robatori o no, no ho sé. Però sí que va desencadenar denuncies creuades amb informes de lesions lleus en el qual es van veure afectats dos menors i dos membres de la comunitat gitana.
Uns fets que van precipitar diversos esdeveniments: en primer lloc, la creació d’un grup de coordinació per facilitar la comunicació directa entre tots els actors implicats; una concentració a favor de l’acollida i la convivència, la tarda de Sant Joan; i l’endemà, una altra a les portes de l’Ajuntament de Calella, participada per veïns, mentre a l’interior s’hi celebrava una reunió de mediació per rebaixar la tensió de les últimes hores.
El regidor, que ha estat director de l’Escola La Minerva, ha assegurat que comprèn perfectament el malestar que van expressar els membres de la comunitat gitana.
A ells els va doldre les declaracions d’una treballadora d’Eduvic que apuntava que hi havia un tema de drogues pel mig (…) A ells els va molestar, però a mi també perquè jo vinc de l’Escola La Minerva, on he vist créixer els seus fills, he tingut contacte amb les famílies, i puc dir que són molt bona gent, són gent treballadora.
Llamazares ha dit haver-se sorprès negativament per la repercussió que van tenir les seves primeres paraules a Ràdio Calella TV, en les quals cridava a tots els calellencs i calellenques a tenir una actitud responsable i comprensiva amb la situació dels menors, i a evitar fer circular informacions falses i no contrastades que augmentaven la crispació. En aquest sentit ha repetit: a l’Ajuntament de Calella se li va notificar l’arribada dels joves 12 hores abans que entressin a l’Hotel Marisol.
Ni l’anterior regidora ni tampoc l’alcaldessa, ningú ho sabia. La DGAIA ens va avisar 12 hores abans que arribéssin (…) Ho vam dir des del principi, no han vingut per quedar-se. Hem insistit per activa i per passiva, que aquests nens més tard de setembre a Calella no podran allargar l’estada. Ho hem deixat molt i molt clar.
I també ha negat, com va fer l’alcaldessa fa uns dies, que l’Ajuntament de Calella percebi cap compensació econòmica per ser ciutat d’acollida. Ramon Llamazares ha denunciat haver rebut crítiques desmesurades i fins i tot insults, en persona i a través de les xarxes socials, i ha lamentat que això no ho hagin condemnat la resta de partits polítics.
Pel que fa a les crítiques o insults que hem rebut l’alcaldessa i jo, m’haugués agradat que es manifestéssin públicament i ho haguéssin condemnat, perquè saben de la complexitat del tema. Li puc assegurar que si em trobés a l’oposició i hagués vist crítiques tan dures, creguim que m’hagués manifestat.
El regidor de Política social ha explicat que el grup que hi ha a Calella està acompanyat per professionals les 24 hores del dia i que hi ha 8 educadors socials que s’encarreguen, només, de cobrir el torn de nit.
Catalunya té actualment 4.200 menors estrangers no acompanyats sota la tutela de la DGAIA. Ahir la seva secretària general reconeixia que la situació els ha desbordat i que no disposen de prous recursos per afrontar la situació. També denunciava que Catalunya només ha rebut 2 dels 40 milions d’euros que ha destinat el Govern espanyol per atendre els menors, tot i ser un dels territoris que fan acollida de llarga estada.