Llamas sobre les dificultats d’empadronament: “L’efecte crida és una excusa”
El col·lectiu que gestiona el CSO La Bruna ha tornat a reclamar, i amb urgència, la tramitació de les sol·licituds d’empadronament que han fet una quinzena dels prop de 45 residents que hi ha a l’immoble que s’havia de desallotjar divendres. El Jutjat d’Arenys de Mar va notificar hores abans que en suspenia l’execució. Ariadna Llamas, la portaveu del centre social ara convertit en recurs habitacional d’emergència, ha recordat que la inscripció al registre del padró és un dret que tenen els ciutadans –i que els dona accés a una sèrie de serveis i recursos bàsics, com l’escolarització– i alhora una obligació de les administracions de tenir el cens actualitzat de les persones que resideixen a la població.
En una entrevista al programa La Ciutat, Llamas ha respost als qui defensen que negar l’empadronament actua com a efecte dissuassori de l’ocupació.
L’efecte crida és una excusa. Dir “no volem que vinguin aquí”? La gent ja hi és, viuen aquí, però feu veure que no. S’està invisibilitzant la pobresa, la realitat d’una gent que està pagant per un empadronament, per exemple.
La coordinadora de La Bruna ha explicat les precàries condicions en les que viuen les persones que resideixen a La Bruna, sense accés a aigua corrent, per exemple. I adverteix que l’arribada del fred, sumada a la crisi per la pandèmia, pot agreujar encara més la problemàtica. A tot això, des del col·lectiu es treballa amb l’objectiu de trobar-los una alternativa habitacional al marge de l’administració, que ja ha dit que no disposa dels recursos necessaris. I ho fan pràcticament a contrarrellotge.
No hi havia pla B. La gent hauria anat al carrer (…) L’advocada ens ha dit que la suspensió serà pel termini d’un mes i mig, ens quedem amb això. Preferim no pensar que serà molt més temps. No hi ha data per al pròxim llançament.
Llamas ha explicat que hi ha una relació nul·la amb la propietat de l’immoble del carrer Diputació.