L’hospital Sant Jaume posa en marxa una nova unitat del sòl pelvià
La Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) ha posat en marxa una nova unitat a l’Hospital de Calella, la unitat del Sòl Pelvià, per ajudar als pacients de l’Alt Maresme amb disfuncions a la zona perineal. Les disfuncions del sòl pelvià, com la incontinència urinària, afecten gairebé la meitat de la població femenina per sobre dels cinquanta anys, per aquest motiu la Corporació ha volgut crear una unitat específica per aquesta disfunció amb professionals de diferents especialitats mèdiques com urologia, ginecologia o cirurgia general, entre altres.
Les alteracions del sòl pelvià es poden manifestar amb problemes tan comuns com la incontinència d’orina o el despreniment de bufeta, úter o recte, entre moltes d’altres. Ho ha explicat a Ràdio Calella TV, el doctor Josep Maria Prats, cap de la unitat d’urologia de la Corporació.
Principalment serien els episodis d’incontinència, que se’ns escapi l’orina o la femta, sense poder-ho controlar. Serien també aquells episodis en els quals notem algun bony quan fem algun esforç, sigui a través de la vagina o el recte, que això voldria dir que hi ha un prolapse, o caiguda de l’òrgan. O aquelles patologies que ens donessin molèsties o alteració de la qualitat de vida.
Aquestes malalties són més freqüents entre la població adulta, però sobretot femenina i si no es resolen poden arribar a tenir una afectació molt negativa en la vida de les persones que les pateixen, afectant, fins i tot, la seva autoestima.
És més freqüent en dones. En dates estadístiques, la incontinència d’orina representa un 5% de la patologia en homes, i en canvi en dones, si ho estratifiquem per edat; per sobre dels 40 ho pateixen un 15%, però per exemple per sobre dels 70 és un 20% de les dones que ho pateixen i per sobre dels 80 un 30%. Passa sobretot en dones perquè és una musculatura que pateix molt durant l’embaràs i part. I després en el moment de l’arribada de la menopausa pot haver-hi una davallada de la força de la musculatura.
La Unitat de Sòl Pelvià està formada per un equip de professionals de diferents especialitats mèdiques com urologia, ginecologia, cirurgia general, rehabilitació i fisioteràpia, que treballen coordinadament. Les malalties que es tracten en aquesta unitat són la incontinència urinària femenina i masculina, el dolor pelvià crònic, el prolapse uterovaginal o la incontinència fecal.
Des de la unitat apunten que amb les sessions de rehabilitació amb exercicis dirigits per millorar la força, la resistència i el control de la musculatura, es pot arribar a revertir el problema. En els casos més complexos cal una intervenció quirúrgica.
Es pot revertir aquesta situació. Normalment comença per una valoració de l’equip de rehabilitació i fisioteràpia, qui valora si amb tècniques de fisioteràpia i exercicis es pot millorar la qualitat de vida i revertir la situació. O si per contra, són casos més extrems que requereixen una cirurgia. Però sí que és cert, que la majoria amb la rehabilitació milloren molt la qualitat de vida.
Amb l’arribada d’aquesta nova unitat també s’han editat una sèrie de tríptics sobre els tipus d’incontinència, amb recomanacions higienicodietètiques i amb consells i exercicis per aquells pacients que ho necessitin.