L’Hospital de Calella nota el repunt de casos Covid
La covid s’ha mantingut a ratlla durant tot el 2023, però amb l’arribada de les vacances i l’augment de la mobilitat, s’ha trencat la tendència. La corba ha anat a més durant tot el juliol amb un virus circulant més del que els experts voldrien. Les dades que publica el Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC) mostren que del 31 de juliol al 6 d’agost, es van diagnosticar 5.333 casos, pels 4.620 de l’anterior. En la darrera setmana de juny, els CAP n’havien diagnosticat 1.045. Ara hi ha 440 persones ingressades als hospitals per aquesta infecció, 64 més que la setmana passada. El 75% tenen més de 60 anys. Les UCIs es mantenen estables, amb tretze persones ingressades per covid.
Les consultes per covid a l’atenció primària estan creixent, però en general les conseqüències dels contagis són lleus, segons detalla, Óscar del Río, especialista en malalties infeccioses de l’hospital Sant Jaume de Calella.
En les últimes setmanes hem notat un repunt de casos Covid. Tant a urgències com també als Centres d’Atenció Primària.
Els principals símptomes continuen sent el mal de gola, la congestió, els esternuts, la tos, el mal de cap, els dolors musculars i en alguns casos puntuals pot presentar quadres de gastroenteritis.
Són casos habitualment amb quadres lleus. Presenten febre, tos, mucositat, mal de coll i algunes vegades inclús diarrea. És la mateixa simptomatologia que hem estat veient en els últims tres anys. La veritat és que la Covid no ha marxat en cap moment, sempre hem tingut casos, però sí que és veritat que són més lleus. El que ens ha demostrat aquest virus és que no és estacional, es comporta de manera diferent que el de la grip, que és més epidèmic.
De fet, del Río assegura que ara pràcticament als hospitals només s’ingressen persones grans o vulnerables, és per això que llença un missatge de tranquil·litat, malgrat que sí fa una crida a la prudència i recomana ventilar molt els espais.
Un missatge de tranquil·litat, la gent ha de continuar fent vida normal. És cert que hem vist més casos però no als nivells d’altres onades, sobretot de les primeres. Per tant, la gent ha de fer la seva vida. Sí que ha d’haver-hi un component de prudència especialment amb la gent gran i els vulnerables. Han de ser conscients que el virus continuen circulant, per tant, recomano que duguin la mascareta en llocs tancats o amb aglomeracions.
L’OMS avisa d’una nova variant
Precisament aquesta setmana l’Organització Mundial de la Salut (OMS) avisa que hi ha una nova variant de covid, Eris, que pot estendre’s globalment i provocar un augment de casos. En un comunicat, l’organisme de les Nacions Unides la qualifica de “variant d’interès” i eleva el risc del llinatge del virus detectat al febrer. Encara que la malaltia provocada per la nova subvariant Eris és lleu en la majoria d’afectats, els experts recomanen recuperar les mascaretes en espais on hi hagi molta gent, sobretot en el cas de persones grans, immunodeprimides o amb malalties prèvies.
Espanya és l’onzè estat de la llista amb 107 casos seqüenciats, que suposen un 1,5% del total. A Catalunya, no s’ha registrat cap cas encara. L’OMS assegura que el risc que suposa per a la salut pública és baix, però diu que el seu creixement i característiques poden fer que acabi sent dominant en alguns països o fins i tot mundialment.