Les xifres d’un any de pandèmia
La Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha presentat el balanç del primer any de pandèmia del coronavirus, d’ençà que es van registrar els dos primers casos que van requerir ingrés hospitalari. Van entrar a l’Hospital de Calella el 16 de març del 2020. Ara, i comptant amb tots els centres de l’àrea sanitària, la xifra arriba als 1.461 pacients hospitalitzats; mentre que l’índex de mortalitat és del 16,7%. En total, s’han registrat 245 defuncions.
Les xifres s’han fet públiques avui, coincidint amb el primer aniversari de la irrupció de la pandèmia que ha posat cap per avall i ha tensionat fins a l’extrem el sistema sanitari, que intenta donar resposta a una malaltia encara desconeguda.
Als centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva s’han produït 1.461 ingressos, distribuïts de la següent manera:
50% a l’Hospital de Calella (735 ingressats)
28% a l’Hospital de Blanes (409 ingressats)
14,5% al Sociosanitari de Calella (213 ingressats)
5,5% al Sociosanitari de Lloret de Mar (80 ingressats)
0,88% a la unitat de mitjana estada polivalent de Blanes (13 ingressats)
0,2% a l’Asil Hospital Sant Jaume de Blanes (3 ingressats)
Del total de pacients ingressats, 248 han estat crítics i molts d’ells han requerits de trasllats a altres centres sanitaris. Tot i no disposar d’unitat de cures intensives (UCI), durant la primera onada, l’Hospital Sant Jaume de Calella va adaptar zones de reanimació quirúrgica per atendre els pacients més greus quan no es podien derivar per la saturació del sistema.
També durant la primera onada, i per donar resposta a la necessitat de llits d’hospitalització, a Calella es va obrir un Hotel Salut al Calella Park Splash, propietat de la família Coll. Allà s’hi van traslladar pacients hospitalitzats que es trobaven en la fase final de recuperació. Durant les vuit setmanes que va estar en funcionament, s’hi van atendre 51 pacients, i van treballar-hi professionals de l’atenció primària del CAP de Calella.
De l’11 de març del 2020 al 8 de març del 2021, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha donat 1.166 altes a pacients ingressats per Covid, que representa el 80% del total. Dins d’aquest grup s’hi inclouen les altes a domicili i els pacients que han negativitzat en les proves, però també aquells que han hagut de ser traslladats a d’altres centres perquè aquí no se’ls podia donar l’atenció necessària.
Segons l’informe presentat per l’organisme sanitari, durant l’any de pandèmia s’han registrat 245 morts entre els pacients ingressats als seus centres. La xifra representa el 16,76% del total.
La punta d’ingressos s’ha produït durant la tercera onada
El moment de màxima ocupació de llits als centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva es va produir el passat 1 de febrer, en plena tercera onada de la pandèmia. Llavors es va arribar als 117 pacients hospitalitzats per Covid.
La xifra queda per sobre dels 101 pacients que hi havia ingressats durant la segona onada i dels 93 als que es va arribar durant la primera onada, l’abril del 2020.
Activitat frenètica a l’atenció primària
Després de la segona onada, l’estratègia de Salut va passar per centralitzar en l’atenció primària la gestió dels casos de coronavirus. S’ha encarregat de fer les proves de detecció de la Covid, el seguiment dels malalts que no requerien ingrés i dels seus contactes estrets. Així, durant l’últim any, el CAP de Calella ha fet 20.568 visites relacionades amb l’agenda Covid.
Al conjunt dels centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva s’han realitzat un total de 54.299 proves diagnòstiques, entre PCR, antígens o anticossos. D’aquestes, el 37,2% s’han demanat des de l’atenció primària.
L’impacte sobre els professionals de Salut
La irrupció del coronavirus va agafar amb el peu canviat als professionals de la Salut, que ara fa un any van començar a tractar pacients infectats d’una malaltia que encara té àrees de comportament sobre els humans desconegudes.
Tenir els equips de protecció adequats va ser un dels reptes als que es van haver d’enfrontar. A això, s’hi van sumar després unes jornades de treball interminables i una càrrega emocional i psicològica que estan arrossegant, segons ha exposat el director gerent de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, el doctor Lluís Franch,
Hem passat moments tranquils, però també molts dolents, i això generat un cansament entre els professionals que ara, quan la Covid segueix amb nosaltres i hem de recuperar activitat, estan més esgotats que de normal. Ens toca fer el cor fort i seguir tirant endavant.
En l’últim any, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva ha fet 272 noves contractacions per atendre l’allau de casos. Majoritàriament, personal d’infermeria.
L’esperança de la vacunació
Quan tot just es compleix un any dels primers casos de coronavirus detectats a l’Hospital de Calella, en un temps record per la ciència, ja s’ha començat a administrar el vaccí desenvolupat per les farmacèutiques que han rebut l’aval de l’Agència Europea del Medicament.
A Calella, des del 2 de gener, s’han punxat 1.224 calellencs i calellenques amb la primera dosi. Pel que fa als professionals de la Corporació, el 62% de la plantilla ja està immunitzada. És a dir, han rebut les dues dosis de la vacuna.