Les terrasses de bars i restaurants podran obrir dilluns amb més distància i menys comensals
La restauració, la cultura i l’esport podran reprendre l’activitat amb algunes limitacions a partir de dilluns, 23 de novembre. El Govern català ha presentat aquest migdia el Pla d’obertura de la segona onada, que flexibilitzarà de forma progressiva en un horitzó de dos mesos i per trams les restriccions en vigor des de mitjans del mes d’octubre per combatre les dades epidemiològiques, que tot just s’han aconseguit estabilitzar. És per això que tant Pere Aragonès com Meritxell Budó han fet una crida a la responsabilitat de tothom per afrontar les pròximes setmanes perquè encara s’hauran de fer molts sacrificis. El toc de queda es mantindrà totes les festes de Nadal, incloent el cap d’any i la nit de Reis. Els altres dos confinaments –perimetral de Catalunya i municipal de cap de setmana– s’aniran adaptant i aixecant a partir del 7 de desembre. I tot plegat confiant que l’evolució de la pandèmia és positiva; sinó, es farà marxa enrere.
La restauració veu ateses les seves demandes de recuperació de l’activitat, que s’autoritzarà a partir de dilluns vinent tant a l’exterior com a l’interior. Però amb unes condicions més dures. S’hauran de separar més les taules, s’haurà de senyalitzar per garantir la distància mínima de 2 metres, i només s’hi podran asseure quatre persones. Ho ha especificat la portaveu del Govern, Meritxell Budó.
L’obertura de terrasses de bars i restaurants, amb una distància mínima i senyalitzada de 2 metres entre comensals de diferents taules, i un màxim de 4 persones per taula, excepte que siguin de grups bombolla. A l’interior, amb les mateixes condicions, però amb una limitació d’aforament del 30% en locals que hauran de disposar d’una bona ventilació. L’horari d’obertura serà de 6 a 21.30h.
El primer tram anirà del 23 de novembre fins el 7 de desembre i ja contempla la represa de l’activitat esportiva tant en instal·lacions a l’aire lliure, amb un límit d’aforament del 50% i control d’accés. Pavellons, piscines i gimnassos podran obrir al 30% d’aforament, amb cita prèvia i sense poder accedir als vestuaris, excepte en el cas d’activitats humides.
El sector de la cultura podrà tornar a programar espectacles i activitats a partir de dilluns, però a la meitat d’aforament i un màxim de 500 espectadors.
Podran obrir cinemes, teatres, auditoris i sales de concert fins a un 50% d’aforament, sempre amb un màxim de 500 persones en grans espais. Continuaran oberts com fins ara museus, biblioteques i sales d’exposicions, amb un límit d’aforament que passa del 30% actual al 50%.
L’activitat comercial continuarà amb una limitació d’aforament del 30%, també en els locals de més de 800 metres quadrats de superfície. Els centres comercials seguiran tancats en el primer tram del Pla d’obertura.
Els actes religiosos continuaran limitats al 30% d’aforament. Els espais infantils i lúdics en recintes tancats, els bingos i les sales de joc, a més de tot tipus d’activitats recreatives –incloses les festes majors– seguiran tancats i prohibides.
En l’àmbit privat, totes les trobades, reunions i celebracions que es facin dins de casa o a l’exterior no podra congregar més de 6 persones, a no ser que siguin d’un mateix grup bombolla.
Aragonès: “No és un pla per tornar a la normalitat, és per recuperar l’activitat econòmica i social en equilibri amb la salut”
El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, i la portaveu del Govern, Meritxell Budó, han cridat a la ciutadania a mantenir una actitud responsable durant el procés de recuperació de l’activitat que s’anirà seguint en els pròxims dos mesos.
No es treballa amb l’objectiu de tornar a la normalitat, com es va fer la passada primavera, sinó en reactivar l’economia i l’activitat social en equilibri amb la salut. Aragonès ha reconegut que s’assumeixen alguns riscos.
Sabem que el juny vam anar massa ràpid i segurament per això la segona onada ha arribat abans a Catalunya. Per això una bona mesura és clau per evitar una tercera onada abans no arribi la vacuna. Amb l’obertura per trams volem fer compatible la recuperació econòmica i social amb la responsabilitat sanitària. Amb el compromís amb la vida. Però tots ens hem d’entendre que l’equilibri perfecte no existeix, que si correm massa i assumim un risc massa alt, la pandèmia ens tornarà a passar per sobre.
Nadal sense restriccions de mobilitat però amb toc de queda
El Pla de la Generalitat contempla seguir restringint la mobilitat fins al 21 de desembre. Durant el primer tram continuarà en vigor el triple confinament, el perimetral de tot Catalunya, el municipal de cap de setmana i el nocturn. Si els indicadors epidemiològics ho permeten, el 7 de desembre el confinament municipal passarà a ser la comarcal. El perimetral de Catalunya no s’aixecarà fins al 21 de desembre, coincidint amb l’entrada al tercer tram. Així doncs, durant les festes de Nadal no hi haurà cap restricció de mobilitat però sí el toc de queda, que s’allarga fins al 18 de gener quan finalitzi el pla de desescalada.
El confinament nocturn es manté durant els quatre trams perquè és mesura que ens ha permès aturar molt la mobilitat i fer una lluita més efectiva en aquesta pandèmia. Hem de recordar que encara seguim en aquesta segona onada.
Segons el Pla del govern català el quart tram entrarà en vigor el 4 de gener, un dia abans de les cavalcades de Reis, quan encarà seguirà en vigor el confinament nocturn. Si les dades epidemiològiques ho validen, el 18 de gener serà quan finalitzi el quart tram i es conclogui amb el Pla d’Obertura.
El Govern preveu que cada tram tingui una durada de 15 dies, però en funció de l’evolució de la pandèmia s’anirà avançant, prorrogant o revisant. Els paràmetres que es tindran en compte seran la velocitat de transmissió, la Rt, i els ingressos hospitalaris setmanals. El Pla també preveu fer el pas d’un tram a l’altre per territoris en funció de les dades. Per tant, podem trobar-nos que en un mateix moment estiguin en vigor diferents restriccions depenent la zona.
A l’inici de la roda de premsa, Aragonès ha avançat que el Pla d’obertura en quatre trams s’acompanyarà amb una estratègia de Salut per frenar la propagació del virus.
Passa per l’autoprotrecció ciutadana i la multiplicació de les tasques de rastreig i les proves de detecció de caràcter preventiu. Aquest Pla de flexibilització és fruit de moltes setmanes de feina i d’escoltar molts experts i professionals amb punts de vista diversos, i d’escolar molts sectors que s’ho estan passant malament, amb necessitats que són difícils de congeniar totes plegades.