Les taxes de lactància augmenten però encara hi ha molta feina per fer

Afavorir la pell amb pell entre mare i bebè té beneficis tant per la mare com pel fill/a. Redueix els nivells de càncer de mama, ovaris i osteoporosis, igual que els riscos d’infeccions respiratòries, otitis, bronquitis, bronquiolitis.

Avui finalitza la setmana mundial de la lactància materna que es celebra cada any de l’1 al 7 d’agost, tot i que a Europa es celebra durant l’octubre. Aquesta data es va establir per conscienciar sobre la importància de la lactància. El lema d’enguany és “Empoderémonos, ¡Hagámos posible la lactancia!”. Amb això es vol aconseguir un treball en equip entre la societat perquè les taxes de lactància augmentin, ens explica Marisol Rondinel, llevadora de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

La lactància materna té molt beneficis comprovats científicament. Per la mare redueix els nivells de càncer de mama, ovaris i osteoporosis. En els nens/es redueix els riscos d’infeccions respiratòries, otitis, bronquitis, bronquiolitis. I a llarg termini disminueix l’obesitat infantil i la diabetis. També si una nena es alletada i en el futur alleta ella, els riscos de càncer de mames i ovaris disminueixen.

El 24% de les lactàncies funcionen si s’ha iniciat durant la primera hora de vida. Per això a l’Hospital Sant Jaume de Calella treballen amb el mètode pell amb pell, estimulant el contacte i evitant separar la mare i el bebè, fent així que la mare s’empoderi a l’hora de realitzar aquesta acció, diu Rondinel.

La pell amb pell afavoreix el contacte amb la mare perquè el bebè no perdi tanta energia. Per exemple, si el posem al bressol amb roba, ell necessita cremar calories per escalfar-se, però si el posem pell amb pell amb la mare, ella serveix d’incubadora. A més, estar en contacte amb l’olor de la llet estimula els reflexos del bebè, que mama sovint i no disminueix tant de pes.

Una setmana per animar a les mares embarassades a informar-se, buscar grups de lactància i buscar hospitals on afavoreixin aquest factor.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.