Les propostes guanyadores dels participatius del 2019, pendents d’executar
L’any 2019 la ciutadania de Calella va votar perquè la ciutat tingués el seu primer parc infantil inclusiu. Gairebé tres anys més tard aquesta proposta encara no s’ha executat. Va ser la guanyadora dels participatius d’aquell any, amb 409 dels 1.027 vots emesos, i amb un pressupost de 33.000 euros dels 125.000 que s’hi van assignar a la convocatòria. El fet que hi hagués un romanent va permetre que es pogués executar una segona proposta: la recuperació de la bassa de la pedrera del Parc Dalmau. Un projecte que tampoc no s’ha executat i del qual fa tot just uns dies setmanes els seus promotors demanaven al consistori compromís i celeritat perquè el projecte pogués començar a caminar.
Després que Amics del Parc Dalmau demanés que s’executin les propostes guanyadores dels participatius del 2019, l’Ajuntament de Calella ha sortit al pas assegurant que hi estan treballant, però que s’han trobat una sèrie de complicacions que estan endarrerint que s’executin les propostes. La regidora de Participació, Cindy Rando, ha exposat aquesta setmana que la voluntat del Govern Municipal és que Calella disposi d’un parc inclusiu durant aquest 2022 i que també es procedeixi a la regeneració de la bassa.
Hi estem treballant. És un projecte que ens està costant més tirar endavant. Esperem que el més aviat puguem anunciar que l’executem. Ens hem trobat uns petits obstacles que estem resolent i el que volem que el projecte s’acabi executant. Hi estem treballant.
El projecte del parc inclusiu proposava que s’instal·lessin els 5 jocs adaptats de la marca barcelonina Happy Ludic, especialitzada en el disseny de parcs inclusius. Inclou un gronxador, molla, balança i giratori que han de col·locar-se a la plaça Pau Casals. El segon projecte pendent d’execució, es tracta de la recuperació de la bassa de la pedrera i la connexió amb l’aqüífer per abastir-se d’aigua al parc Dalmau.
Malgrat no haver executat les propostes, Rando ha volgut mostrar el compromís del consistori amb les partides destinades a la participació ciutadana posant d’exemple els participatius joves. Assegura que, en tractar-se de propostes més senzilles i de caire social, són molt més fàcils d’executar, perquè no són necessaris permisos ni gestions supramunicipals.
Les propostes que els joves ens presenten són de competència municipal i la seva execució és molt més ràpida. Són propostes que tenim més a mà i que amb els tècnics municipals ho podem executar. Quan necessites empreses externes i de permisos externs sempre s’allarga. Però nosaltres estem treballant per poder tenir aquest parc inclusiu el més aviat.
El projecte amb el qual l’Ajuntament ja ha començat a posar fil a l’agulla és el participatiu del 2020, Adaptem Calella. Una proposta que plantejava actuar sobre trams de voreres en què no es garanteix la plena accessibilitat i dificulta la mobilitat, especialment a persones que pateixen algun tipus de discapacitat o les que porten cotxet de nadó.