Les problemàtiques i amenaces de l’ecosistema marí, demà a Can Saleta

L’ecosistema marí, la seva evolució en els darrers 50 anys i la contaminació centraran la conferència que organitza l’Associació Amics del Patrimoni Històric, que tindrà lloc demà a l’auditori de Can Saleta (19.30h). L’entrada és gratuïta i amb aforament limitat. Anirà a càrrec de Francesc Peters, científic i cap del departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’Institut de Ciències del Mar.

El mar Mediterrani és un dels espais de biodiversitat marina i costanera més importants del món, malgrat que només representa el 0,7% de la superfície oceànica. Amb els darrers anys, però, s’ha convertit en un dels més contaminants per deixalles marines i microplàstics. Es calcula que el 89% d’aquesta contaminació ve de la superfície terrestre. El Mediterrani està contaminat per més de 700 tones de residus plàstics cada dia.

Francesc Peters, ponent de la xerrada que organitza Amics del Patrimoni Històric posarà llum i farà una breu diagnosi a l’estat d’un dels mars en més estat de regressió del planeta.

Explicarem com funciona ecosistema marí, quines problemàtiques i amenaces té ara mateix. El que ens anirà molt bé per explicar les tendències en l’ecosistema de flora i fauna dels darrers 50 anys. Per exemple, des dels 70 – 80, sí que hem millorat en la qualitat de l’aigua, però hem patit una regressió de la flora i la fauna per la sobreexplotació humana.

Peters ha fet incidència en què en els darrers 50 anys on sí que s’ha aconseguit millorar és en la qualitat química de l’aigua. La resta de problemàtiques, però, continuen ben latents i si no hi apliquem mesures urgents, avisa Peters, les conseqüències seran irreversibles.

Les conseqüències del canvi climàtic no som a temps de frenar-les; tanmateix, podem fer per erradicar les seves causes perquè en el segle vinent es vagi frenant. Porta una inèrcia que farà que continuem veient les conseqüències encara que la nostra activitat humana es redueixi dràsticament. Si no ho fem ja, això anirà a pitjor. Malgrat que sabem que s’està escalfant el planeta, no fem prou per pal·liar això. Hauríem de decréixer per tornar l’equilibri amb la natura.

La fauna s’ha reduït en quantitat per una sobreexplotació pesquera molt important a la que s’hi ha afegit un increment de la pesca recreativa.

Com a una de les solucions, Peters proposa plasmar un mode americà que fa anys que triomfa als Estats Units: la custòdia del territori natural per part d’entitats o agrupacions.

A través d’associacions, agrupacions, etc. Que tinguin custòdia d’una part del territori. D’aquesta manera te’l fas teu, i el protegeixis davant de les agressions d’altres parts de la societat. Això és molt crucial perquè en el mar la titularitat és difosa i tothom el vol explotar a màxims perquè no és responsabilitat de ningú i no hi ha la força motriu per cuidar-lo.

Justament aquest passat cap de setmana s’ha declarat l’emergència oceànica. En l’acord final de la Conferència de les Nacions Unides dels Oceans, que s’ha celebrat a Lisboa, més de 150 estats s’han compromès a protegir un 30% de les aigües marines.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.