Les pernoctacions hoteleres durant els mesos de juliol i agost a Calella van caure el 70%
L’Informe Flaix de la Diputació de Barcelona ha posat negre sobre blanc les xifres de l’impacte de la pandèmia sobre l’activitat turística local. Concretament durant els mesos més important de les temporada d’estiu: juliol i agost, quan tradicionalment es concentren la majoria de les pernoctacions que es fan en establiments hotelers. Si l’any passat se’n van registrar 675.000 –va ser un molt bon any, equiparable a dades precrisi econòmica–, aquest 2020, i durant aquest dos mesos, s’han quedat en les 200.000. Tot i la davallada en picat, Calella no és de les destinacions de la província que més han patit l’impacte del coronavirus amb totes les restriccions associades: oferta complementària a mig gas o paralitzada, trànsit aeri tancat o la més difícil de contrarestar, la por al contagi.
La presidenta de l’ATC, Sònia Hernández, ha confirmat les xifres que apareixen a l’informe i que suposen un descens del 70% del nombre de pernoctacions respecte el 2019. Ha explicat que la planta hotelera ha estat al 50% d’activitat i que alguns establiments han assolit nivells d’ocupacions prou bons.
200.000 estades sembla molt, però no (…) A Calella, han obert el 50% d’establiments i aquesta xifra equival a una mitjana de 320 persones per establiment. Potser n’hi ha alguns que han arribat al 80% d’ocupació i d’altres que s’han quedat en el 30%.
La davallada del nombre de pernoctacions hoteleres a Santa Susanna durant el juliol i l’agost va ser del 78%, a Pineda de Mar va arribar al 81,1% i a Malgrat de Mar, al 78,6%.
Ara, enmig de la segona onada de la pandèmia, l’oferta d’allotjament que hi ha a Calella és testimonial. Algunes pensions i establiments amb pocs llits que treballen els caps de setmana, principalment. La presidenta de l’ATC ha dit que cal esperar a l’evolució de la situació epidemiològica perquè es concreti l’obertura d’algun altre hotel que normalment rebia visitants per les festes de Nadal.
Sònia Hernández creu encertada la decisió del Govern espanyol d’exigir una prova PCR negativa per permetre l’entrada de turistes provinents de països de risc. Fins i tot, apunta que ja s’hauria d’haver adoptat a l’estiu per reforçar el caràcter segur de les destinacions peninsulars.
Potser s’haugués hagut d’aplicar ja a l’estiu per donar més garanties de seguretat, evitar contagis.
A partir del 23 de novembre, els passatgers internacionals estaran obligats a presentar els resultats d’una prova feta en les 72 hores prèvies a l’arribada.
L’anunci d’una vacuna contra la Covid-19, aquesta mateixa setmana, ha revolucionat positivament els parquets borsaris i també ha insuflat esperança al sector turístic, un dels més afectats per les restriccions de mobilitat internacional. La presidenta de l’ATC diu que els dona esperança a l’hora de preparar la pròxima temporada perquè, en cas contrari, els seria molt difícil resistir a un altre estiu pràcticament en blanc.
És una notícia molt bona. Ens dona un horitzó per treballar pel 2021 amb il·lusió, no esperant a tenir una temporada com les del 2018 i 2019, però sí amb l’esperança de treballar durant l’estiu i contractar els treballadors.
La notícia és la que va anunciar ahir la farmacèutica Pfizer, que està desenvolupant un vaccí contra la Covid amb l’alemanya BioNTech. Diuen que proporciona un 90% de protecció contra la malaltia.