Les llevadores de l’hospital promouen la formació en lactància materna
Una quarantena de professionals sanitaris de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva i dels centres d’atenció primària de l’ICS que hi ha al territori han participat en el curs de formació sobre lactància materna que ha impulsat l’equip de llevadores de l’organisme. El perfil majoritari ha estatel d’infermeria i llevadores, així com fisioterapeutes i ginecòlogues. L’objectiu és actualitzar els coneixements per donar una bona atenció i acompanyament a les mares durant el procés d’alletament. Una iniciativa que s’ajusta als objectius de salut pública de l’OMS perquè és l’aliment més saludable en la infància i ajuda a prevenir malalties a curt i llarg termini, tant a la mare com al nadó.
La llevadora Marisol Rondinel, consultora internacional de lactància i impulsora de la primera edició del curs de formació, ha explicat aquest matí a La Ciutat que l’objectiu a llarg termini és que el 80% dels professionals de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva estiguin degudament formats per acompanyar a les mares i als nadons durant el procés que – segons ha explicat – pot tenir algunes complicacions.
A la primera edició de la formació en lactància vam comptar amb un bon grup de professionals: matrones, infermeres, ginecòlegs i metges de família. Estem preparant una segona edició perquè de mica en mica arribem a l’objectiu que el 80% dels professionals estiguin formats per donar resposta a les mares en el cas que presentin, per exemple, una mastitis i sàpiguen on derivar-la perquè no acabi renunciant-hi.
Valorant els beneficis de l’alletament matern, a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva s’han fixat l’objectiu de garantir el pell amb pell també en els parts per cesària.
El que dificulta la lactància és la separació del bebè de la seva mare. Quan neix, té dues hores per buscar el pit, l’adrenalina del naixement el porta a buscar el pit. Són dues hores claus i s’han d’aprofitar perquè després quedarà molt endormiscat. Per això el posem sobre la mare perquè estigui a prop, ell sap mamar.
La consulta internacional de lactància ha conclòs que l’alletament matern ha de ser una experiència agradabe i bonica per a la mare i per al bebè i que, més enllà de les tendències actuals, és un objectiu de salut pública.