Les farmàcies de Calella pateixen el desabastiment de medicaments
Hi ha una llarga llista de desabastiment de fàrmacs com psicòtics, relaxants, hipnòtics, amoxicil·lina, càmeres d’inhalació, aspirines i fins i tot de paracetamol. Són molts els clients de Calella que arriben a la farmàcia, amb recepta per comprar uns fàrmacs, que potser no troben en cap lloc. Els farmacèutics demanen més comunicació per evitar que els clients vagin d’una farmàcia a una altra.
Existeix certa preocupació per la situació de manca de medicaments que estan patint les farmàcies de Calella. El desabastiment provoca que siguin molts els clients que hagin d’anar de farmàcia en farmàcia a la recerca d’un producte que potser no troben.
En molts casos, s’ofereixen alternatives, això no obstant, hi ha molts cops que no existeix cap substitutiu, tal com explica la Rània Bouras, auxiliar de la farmàcia Nogueras. Aquest fet suposa una gran preocupació pels usuaris, ja que, en molts casos han d’esperar a visitar el metge un altre cop per trobar fàrmac semblant.
Hi ha medicaments que no tenen cap tipus de substitutiu i no els hi pots canviar per res, de vegades ni el genèric el serveixen. Intentem buscar totes les alternatives, hi ha dos problemes, que la persona no vulgui aquesta alternativa o que no la serveixin.
Des dels laboratoris informen que la manca de fàrmacs és causada per la falta de principis actius, aquests no arriben a les fàbriques, i, per tant, no es poden produir. El problema, a més, s’agreuja amb la guerra d’Ucraïna, que provoca un endarreriment a l’hora de produir l’alumini que envolta els blísters dels comprimits dels medicaments. Això, endarrereix, encara més, l’arribada de certs productes.
Núria Pagès, auxiliar de la farmàcia Ana A. Martinez, explica que si això continua d’aquesta manera, en molts casos, no sabran què fer, i que la situació és preocupant.
Bastant preocupant. Si no pots abastir de la seva medicació, arribarà un punt que no sabrem què fer. Els farmacèutics haurem d’optar per altres alternatives com podrien ser medicines més naturals, però els efectes no serien els mateixos, a llarg termini sí, però a curt, com ells necessiten, no.
Des de les farmacèutiques demanen més comunicació amb els metges i hospitals amb la finalitat d’evitar el confrontament amb els clients, que en molts casos, s’enfaden amb el personal. Eduard Ciurana, propietari de la farmàcia Gambin Ciurana, demana als metges observar quins medicaments estan disponibles, per tal d’evitar aquestes situacions.
Hauria d’haver-hi més èmfasi en els caps i centres mèdics a l’hora de consultar els medicaments que falten. A la pàguna web del ministeri de salut hi ha tots els medicaments que estan en producció o no, és a dir, si estan disponibles en el mercat.
En molts casos, hi ha medicaments que no estaran disponibles fins a 2023. Pel que sembla la situació no millorarà i s’allargarà fins a l’any que ve.