Les dones als cartells durant la Guerra Civil Espanyola

Font: Biblioteca Nacional d’Espanya

A la Biblioteca Can Salvador de la Plaça es pot visitar fins al 28 d’agost l’exposició “La dona en la guerra”, són cartells de la Guerra Civil Espanyola que ha col·leccionat Joaquim Sitjà. Es pot visitar els matins de dijous i divendres de 10.00 a 13.00 h i, les tardes de dilluns a divendres de 16.00 a 20.30 h.

Joaquim Sitjà fa anys que té l’afició de recollir cartells de la segona república espanyola. Per això la Biblioteca de Calella li ha proposat fer una exposició dedicada a la dona. A la mostra hi ha cartells dedicats a la dona i a partits polítics concrets de l’època. Sitjà autor de la col·lecció ens explica què hi podem veure.

En aquest temps es va fer servir la dona com a reclam. Es volia cridar l’atenció tant en publicitat com per comunicar alguna cosa. En aquests cartells hi ha un sèrie dedicada a la dona i el treball, convocada en reunions, l’ajuda de les dones als soldats cobrint el seu lloc de treball o buscant roba per ells i també, col·laborant a l’hospital amb els ferits. És la visió de la dona cuidant als seus fills mentre els marits lluitaven a la guerra.

El recull de cartells són reproduccions que ha recopilat i que donen a conèixer els fets d’aquella època.

El tema és sobre la dona però és un tema molt ampli. A Catalunya i València hi va haver una producció cartellista enorme. Es feien mils de cartells, uns més atractius i altres només per llençar un missatge. En aquella època els cartellistes tenien molta imaginació, en l’actualitat serien cartellistes de primer nivell.

Un hobby que a base de paciència ha trobat entre mercats i llibres, cartells que ha reproduït perquè obtenir un anunci d’aquestes característiques és econòmicament car. Encara que entre la col·lecció trobem cartells de Carles Fontseré, qui va reproduir cartells després de l’exili que es troben en l’arxiu de Salamanca.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.