Les dificultats d’accés a l’habitatge de lloguer

La Diputació de Barcelona ha realitzat un estudi per reconvertir locals comercials buits en habitatges

Dels 700 euros d’un pis de 45 metres quadrats, amb una habitació i un bany, als 2.400 euros per a una casa de 4 habitacions. A Calella hi ha una dotzena d’habitatges de lloguer que s’oferten als principals portals immobiliaris, molt escassa per a una demanda que creix al mateix ritme en què s’intensifica el fenòmen de la gentifricació, agreujant-ne les dificultats d’accés. A proposta d’Estimem Calella, els partits polítics locals ha acordat mantenir la taula de treball que es va crear durant el mandat passat per abordar aquesta problemàtica. Hi ha el repte d’incentivar la mobilització dels pisos buits. Per això caldrà disposar d’un cens que els identifiqui, i que està a punt de tancar-se.

Tots els partits polítics van votar a favor de la moció sobre habitatge presentada per Estimem Calella i defensada per l’exregidora d’Habitatge, Lucía Sánchez, a excepció del PP, que es va abstenir. La idea és marcar l’estratègia municipal per abordar la problemàtica d’una oferta escassa i d’uns preus que continuen enfilant-se.

Calella ha estat declarada zona de mercat residencial tensionat i això ha de permetre regular els preus del lloguer. Dintre les competències municipals, hi ha la possibilitat d’establir mesures per mobilitzar els pisos buits. Ara tot just s’està en el moment d’identificar-los i el següent pas serà plantejar mesures perquè els propietaris els ofereixin. Ho explicava la regidora Sánchez, d’Estimem Calella.

Ara partirem de l’estudi que ens dona un mapa del moment on hi ha habitatge buit. El següent pas serà fer una inspecció i corroborar-ho per tenir el cens tancat. Passats dos anys, es podrà aplicar el recàrrec de l’IBI.

A partir de la declaració de mercat residencial tensionat, per la nova llei de l’habitatge es podrà incidir en els preus del lloguer, que ara estan pels núvols, tal com indiquen les dades oficials de l’Incasòl fetes públiques fa uns dies.

Amb tot, des del sector privat, s’adverteix que això no serà suficient per resoldre les dificultats d’accés a Calella. Francesc Membrives, d’Un Lloc Per Viure de Calella, assenyala com a determinant la falta d’oferta per atendre tota la demanda.

Amb l’activació del mercat tens s’hauria de corregir una mica. Un habitatge estàndard d’entre 2 i 3 habitacions, d’uns 60 metres quadrats, el preu de referència seria de 600 euros. El problema és que no hi ha oferta, i cada vegada menys, i aquesta llei no aporta solucions. L’escenari que tenim per endavant no és millor.

Calella també ha explorat la possibilitat d’ampliar el parc de lloguer amb la reconversió de locals comercials, d’acord amb el pla entregat per la Diputació de Barcelona. Hi ha pendent la presentació d’un habitatge mostra a Jovara, que ha de servir d’incentiu perquè d’altres propietaris segueixin el camí i, de retruc, contribueixin a dinamitzar un carrer en decadència.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.