Les associacions de veïns presenten al·legacions al Reglament de Participació i al Consell de Ciutat
L’Associació de Veïns Calella Centre i l’Associació de Veïns de Codina han consensuat prop d’una cinquantena de propostes per reforçar, al seu entendre, la base de la participació ciutadana a la ciutat. Ho han fet amb un escrit d’al·legacions al modificat reglament i al nou òrgan de participació que es van aprovar inicialment a finals d’octubre, ara en període d’exposició pública. Manuel Garcia, president d’una de les entitats veïnals, ha dit en una entrevista a l’Info Migdia que confia que s’acceptin bona part de les seves consideracions.
Per sobre d’això, Garcia ha valorat positivament que els partits del Govern i de l’oposició a l’Ajuntament de Calella hagin fet cas a la seva demanda d’actualitzar el reglament existent.
Entre les seves propostes, recollides en l’escrit d’al·legacions que van registrar el passat 23 de novembre, demanen que la participació de la ciutadania al Ple Municipal no es limiti al torn final de precs i preguntes, i únicament en les sessions de caràcter ordinari. “En comptes de deixar-ho pel final del ple, que pot ser les onze de la nit, donar la possibilitat d’intervenció a meitat de la sessió. Després el temps disponible, es donen dos minuts per plantejar la qüestió, i creiem que és poc”, ha dit
Aquestes qüestions s’especifiquen al Reglament Orgànic Municipal que determina les competències del ple, la seva composició i el desenvolupament de les sessions ordinàries i les que es convoquen de forma extraordinària.
Les associacions de veïns també demanden que s’escurci a la meitat el termini legal de què disposa l’administració local per respondre a les peticions ciutadanes. Ja siguin expressades oralment, per exemple als plens, o per escrit i entrades al Registre General. “Si presentes una petició, queixa o suggerència, em sembla que donar resposta en un termini de 30 dies, quan pot ser una qüestió que requereix una certa urgència, és excessiu. I això es repeteix en diversos articles i apartats. Entenem que 15 dies pot ser un temps suficient en la majoria dels casos”, ha exposat Garcia.
Consideren que també caldria que l’Ajuntament no restringís la utilització dels equipaments i espais municipals per part del teixit associatiu local. Diu Garcia que això permetria que aquest es reforcés i es garantís el desenvolupament del seu projecte de dinamització de la ciutat.
Una altra de les al·legacions fa referència a la condició de consultiu que tenen els Consells Municipals: creuen que haurien de tenir caràcter vinculant. En tot cas, des de l’Associació de Veïns Calella Centre expressen la seva voluntat de tenir representants a tots els sectorials i que, lliurament, puguin designar-ne la persona.
“Una entitat que té interès en participar dels temes de solidaritat, medi ambient o esport, si ho sol·licita, per què no pot participar en l’òrgan municipal?», es pregunta Manuel Garcia.
El president de Calella Centre ha explicat en una entrevista a l’Info Migdia que preveu reunir-se amb el regidor de Participació Ciutadana i que té la percepció que podran arribar a un acord en el 50% de les seves propostes.
A continuació podeu escoltar íntegrament l’entrevista a Manuel Garcia a l’Info Migdia.