Les ajudes per frenar la plaga del Tomicus només cobriran 70 de les 300 hectàrees afectades

La Generalitat de Catalunya ha publicat els ajuts que destinarà al Maresme per frenar la plaga de l’escarabat que està arrasant els boscos de pinedes. Són 100.000 euros de dotació extraordinària, dels quals el Departament d’Agricultura n’aporta el 57% i la resta provenen del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

La partida s’inclou dins una partida de millora forestal dels boscos catalans. Al Maresme, un 65% del territori són zones boscoses, la qual cosa fa necessària una bona i eficaç gestió forestal, sempre però molt més per la presència d’aquest insecte que perfora els arbres, i que continua actiu perquè les temperatures encara són altes.

A Calella, es calcula que hi ha una seixantena de propietaris forestals, responsables d’intervenir per netejar el seu bosc de les pinedes afectades pel Tomicus. Les ajudes que concedeix la Generalitat de Catalunya es distribuiran a través de les associacions de propietaris forestals, i per beneficiar-se’n doncs és imprescindible que s’hi inscriguin.

L’Associació de Propietaris Forestals del Maresme, de recent creació, és una de les entitats que faran de paraigües, juntament amb la de la Serralada Litoral i la del Montnegre Corredor, tot i que l’àmbit d’actuació d’aquestes dues no arriba a terme municipal.

Oriol Bassa, tècnic forestal de l’Associació de Propietaris Forestals del Maresme, ha dit que amb aquesta quantitat de diners tot just n’hi ha per començar a treballar. “Tenim unes 300 hectàrees afectades i això en cobriria unes 70. Però pel canvi climàtic i la sequera arribarem a unes 3 o 4 mil hectàrees. És una acció que comença ara però s’haurà de treballar en els propers anys“.

Bassa ha dit que cal valoritzar la fusta de pi que es traurà del bosc per aconseguir també aportació de capital privat. També ha explicat perquè de cop aquest escarabat, que sempre ha viscut al Maresme, ha matat gran quantitat de pins. Bassa: “No ens pensàvem que el Tomicus, un escarabat autòcton que sempre ha estat aquí i fins ara els arbres s’havien autodefensat, amb el canvi climàtic els arbres estan més debilitats i vulnerables, i en no poder-se defensar, que causés tants estralls. Però ara ja comencem a entendre la magnitud dels danys“.

El 99% dels boscos maresmencs són de propietat privada i els propietaris han de minimitzar els riscos en cas d’incendi forestal i inundacions.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.