L’associació Dret a Morir Dignament aconsegueix la seva fita

El BOE ha de publicar al llarg del dia d’avui la Llei orgànica de regulació de l’eutanàsia que va aprovar la setmana passada el Congrés dels Diputats amb els vots en contra de PP i Vox. La normativa que entrarà en vigor d’aquí a tres mesos, estableix que aquesta pràctica es podrà dur a terme als pacients que ho sol·licitin i es trobin en un context de “patiment greu, crònic i impossibilitant o que pateixin una malaltia greu i incurable”. Una llei que s’ha rebut amb molta il·lusió des del col·lectiu Dret a Morir Dignament. Celebren que Espanya sigui el setè país de tot el món en legalitzar aquesta pràctica, malgrat que asseguren arriba amb retard.

Fa 37 anys que l’associació Dret a Morir Dignament de Catalunya (DMD) lluita per aconseguir aquest dret i permetre que les persones que ho desitgin tinguin una mort, com diuen ells, dolça. En una entrevista a La Ciutat, la vicepresidenta de l’entitat, Isabel Alonso, ha celebrat l’aprovació de la llei i ha explicat que per fi es farà justícia amb les més de 300 persones que cada any contacten amb la seva organització buscant suport i una solució al seu patiment crònic.

Cada any entorn unes 300 persones es posen en contacte amb nosaltres per posar una solució al seu patiment. Són persones que pateixen un càncer o una malaltia degenerativa i que viuen amb molt de dolor. Fa 37 anys que estem lluitant per una mor digne d’aquestes persones i ara per fi ho hem aconseguit. Estem molt contents.

També apunten que la llei és molt garantista i que aconseguir l’eutanàsia no serà un procés senzill, com apuntaven algunes veus. Exposen que s’hauran de complir una sèrie de requisits, com tenir una malaltia greu incurable o patir una que incapaciti i minvi les facultats i serà una comissió de garanties, formada per professionals, l’encarregada de decidir-ho. La norma també estableix que només ho podran demanar les persones majors d’edat, que tenen nacionalitat espanyola, residència o fa més de 6 mesos que estan empadronats algun municipi de l’estat espanyol. A més, a l’hora de sol·licitar-ho el pacient haurà d’estar en plenes facultats mentals i ser conscient del que està demanant. És per això que des de l’entitat remarquen la importància de tenir un document amb les voluntats anticipades.

Sempre que nosaltres siguem conscients i capaços de decidir haurem de demanar nosaltres l’eutanàsia per escrit i dues vegades. A més, haurem de signar el consentiment abans de la praxi. Si estem preocupats perquè quan arribi el moment no tenim les capacitats i ho volem fer segur, ho hem de deixar escrit en un document de les voluntats anticipades, amb un representant que ho faci constar.

Des de l’entitat també exposen que hauran d’estar molt pendents perquè es facin correctament cadascun dels passos i sigui un dret real i garantista per a tothom. Alonso també avisa que els metges estan en tot el seu dret a fer objecció de consciència. 

Poden fer objecció de consciència i estan en tot el seu dret. Estem d’acord amb l’objecció de consciència, però hem de garantir el dret de les persones que volen l’eutanàsia i una institució o hospital mai es podrà oposar. Només poden fer objecció les persones.

Per la seva part, des del PP i Vox, partits que van votar en contra, ja han avisat que portaran la llei al Tribunal Constitucional. No obstant això, des de Morir Dignament no creuen que prosperi pels precedents que tenen amb lleis que van provocar la mateixa controvèrsia, com la de l’avortament, el matrimoni homosexual o el divorci.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.