L’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital de Calella necessita nous voluntaris

Amb l’arribada de la pandèmia el voluntariat als hospitals es va haver de cancel·lar. Han estat prop de dos anys sense poder portar a terme els diferents acompanyaments que es fan a l’Hospital de Calella. Ara, que la pandèmia permet anar recuperant certa normalitat, s’han produït un gran nombre de baixes que fa difícil poder donar continuïtat a tots els programes que es portaven a terme. Són baixes per causes diverses que fan que sigui complicat trobar persones amb perfils adequats per cobrir totes les baixes que s’han produït. Montse Fàbregas, coordinadora del voluntariat de l’AVAH, i la voluntària, Elisa Alférez, van parlar al programa La Ciutat sobre aquesta qüestió.

L’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital de Calella fan una funció essencial per aquelles persones ingressades que més ho necessiten. La idea principal d’aquesta plataforma és poder donar un plus de qualitat a aquelles persones tan grans com joves, que tenen llargues estades als Hospitals. D’aquesta manera, diu Montse Fàbregas, es poden humanitzar aquests períodes tan llargs.

Els pacients atesos per l’AVAH són principalment gent sola, normalment sense família o xarxa social i que no tenen ningú que els pugui acompanyar durant l’estada. Habitualment, les persones grans són les que més atenció necessiten, no obstant això, també hi ha gent jove que precisa aquests serveis.

Poder donar aquest plus de qualitat i humanitzar aquestes estades al centre. Els pacients que atenem són persones que estan soles o que no tenen xarxa social ni familiar. També hi ha gent que rep visites, però prioritzem aquests que estan més sols. Hi ha gent relativament jove, però normalment són persones grans.

La pandèmia, però, ha suposat una gran pèrdua de voluntaris per l’associació. Dos anys després, l’AVAH ha perdut un gran nombre de col·laboradors per motius d’edat o salut. Abans de la Covid eren 40 les persones que feien aquestes tasques, avui en dia, només són 17.

Fàbregas informa que la seva Associació es troba dins de la Corporació de Salut del Maresme, i la seva àrea d’influència és des de Canet fins a Tossa. Amb 17 persones es fa difícil poder abastar tota la zona. A més, no només estan als hospitals, també fan servei als CAPS i als sociosanitaris. Per aquesta mateixa raó, fan una crida per trobar voluntaris.

Estàvem abans de pandèmia en una quarantena de voluntaris, actualment som 17 voluntaris hospitalaris que estem treballant en els diferents centres de la corporació. Hem baixat. Nosaltres estem a dins de la Corporació de Salut que té l’àrea d’influència des de Canet fins a Tossa, intentem estar en tots els centres atenent els pacients. Hospitals, sociosanitaris i els CAPS que són projectes relativament nous que estem començant a fer.

L’Elisa Alférez, que fa 10 anys que és voluntària de l’AVAH, ha volgut destacar la importància d’aquests serveis per a la gent més necessitada. No obstant això, diu, és molt difícil no portar-se a casa les emocions durant el treball, ja que en moltes ocasions es connecta amb el pacient i s’ha d’estar preparat.

Això no és fàcil. En el meu cas amb el temps ho vaig anar aprenent. Després hi ha formacions per treballar aquesta part, però també és el que portes a dins. Al principi em costava molt més, però vaig aprenent. Tot i això, quan hem tornat a reincorporar-nos, hi ha algun pacient que d’alguna manera emocional me l’emporto.

Per ser voluntari has de tenir entre 18 i 70 anys. Des de l’AVAH es demana, mínim, tenir dues hores de disponibilitat a la setmana i fer les formacions. Per col·laborar has d’entrar al web de l’AVAH: www.avah.cat on es podrà contactar directament amb l’organització. També es pot fer a través del número de telèfon 676 845 146.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.