L’Ajuntament de Calella renova el compromís amb la lluita contra el canvi climàtic

Calella s’ha compromès a reduir un mínim del 40% les emissions de CO2 en un termini de 10 anys. És un dels principals reptes de l’europeu Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia que vincula les administracions més pròximes al ciutadà en la lluita contra l’escalfament global, una de les urgències més grans que té el planeta Terra. Totes les forces polítiques municipals van donar suport a la proposta que, des d’un objectiu global, s’haurà de concretar en un pla d’accions concretes, de les qual se’n donarà compte cada dos anys. Un dels elements claus del nou compromís municipal radica en la participació i implicació del conjunt de la població.

El Pacte conegut amb el sobrenom 20/20/20 perquè es fixava com a objectiu la reducció del 20% l’emissió de gasos contaminants a l’atmosfera i l’increment del 20% de la producció d’energies netes per abastir el municipi, i tot plegat amb l’horitzó de l’any 2020; ha donat pas ara al nou Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia al qual s’hi ha subscrit formalment l’Ajuntament de Calella amb l’acord de tots els grups polítics municipals. Els compromisos s’han renovat i fet més ambiciosos en un termini més curt de temps. Són 3 genèrics: reduir el 40% de l’emissió de gasos que provoquen l’escalfament global, l’adaptació als impactes que està causant el canvi climatic i facilitar l’accés a fonts d’energia netes.

Aquests s’hauran de concretar en accions concretes, com explicava el tinent d’Alcaldia de Sostenibilitat, Albert Torrent, en l’últim Ple Municipal.

L’Ajuntament de Calella es compromet a elaborar un Pla d’acció d’energia sostenible i clima en un termini màxim de 2 anys des de la data d’adhesió al Pacte. L’abast del document respondrà a les directrius que estableixin des de l’Oficina del Pacte d’Alcaldes. També es compromet a elabrar un informe biannual per l’evaluació, control i verificació dels objectius; a organitzar el Dia de l’Energia; a informar de les fites obtingudes en acompliment del Pla; i a participar en la conferència d’alcaldes i alcaldesses per l’Energia a Europa.

El pacte estableix el compromís del conjunt de la Unió Europea però reconeixent el poder dels tots i cadascun dels pobles i ciutats a l’hora de fer arribar la lluita a als seus veïns i veïnes.

El regidor de Cs, Guillermo Gomis, va posar de relleu la importància de garantir un futur millor per a les noves generacions.

Aquest pacte és la visió d’un futur sostenible que ens orienta a treballar per a la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic, i la gestió sostenible de l’energia. És un compromís dels ajuntaments i de tots nosaltres per prendre mesures que garanteixin a les actuals i futures generacions un entorn econòmic, social i ambiental estable.

Avançant-se a l’elaboració del pla d’accions, la regidora de la CUP, Núria Freixasva plantejar la possibilitat de constituir una empresa municipal que tingui la missió de fomentar la instal·lació d’energies renovables sota l’aixopluc de Gestvia.

Tirar endavant un estudi per a la creació d’una empresa d’energies renovables municipal. Instal·lar plaques sol·lars és important establir mesures reals en aquest sentit i crear un centre gratuït per assessorar particulars i empreses on es faciliti informació sobre energies renovables i per a la reconversió energètica.

Una altra de les peticions de la CUP, i aquí hi va coincidir també Calella en Comú, és la recuperació de la figura del tècnic especialista per consolidar i reforçar les polítiques mediambientals de l’Ajuntament. El regidor Josep Maria Juhé apuntava que caldria contemplar-ho en el pressupost del 2021 que s’ha de presentar en breu.

Necessitem que més enllà del paper hi hagi una acció decidida i ferma per part de l’Ajuntament. Això passa per la realització d’un pla, com es proposa, però sobretot tenir un equip humà que impliqui la ciutadania i això necessita de la figura del tècnic de Medi Ambient. Però més enllà d’això, fins i tot, un acció transversal en els diferents àmbits de l’Ajuntament.

Des d’Esquerra, es va insistir en la importància de comunicar a la població quina són les accions contra el canvi climàtic que s’impulsen des de l’administració, i alhora informar dels resultats que se n’obtenen. La regidora Míriam Sellés es va mostrar queixosa que no s’hagi fet amb el pla d’energies sostenibles que finalitza aquest 2020.

En aquell moment, es va marcar com a principal objectiu reduir el 20% d’emissions al 2020, incrementar el 20% d’eficiència i aconseguir el 20% d’energia per al municipi a partir de fonts renovables. Lamenrem que no s’hagi donat visibilitat als esforços que segur s’han fet.

El tinent d’Alcaldia de Sostenibilitat va exposar que el nou Pacte comunitari ho corregeix i obliga que s’informi del desenvolupament del pla d’accions cada dos anys. Amb tot, Albert Torrent va avançar que s’han complert el 90% dels compromisos adquirits i que la normativa estatal ha impedit fer-los al complet.

Venim d’uns temps molt dolents per l’energia fotovoltaica per la llei del PP que ara el PSOE ha alleugerat molt i permetrà que agafi arrencada. Només ens fallen 6 compromisos que tenen a veure amb instal·lacions d’energia fotovoltaica molt ambicioses a la Fàbrica Llobet, els dos cementiris… En aquell moment eren factibles, han estat incomplibles i ara es podran recuperar.

Des del Govern Municipal es va exposar que la Taula d’Emergència Climàtica capitejanarà el seguiment dels compromisos mediambientals que adopti Calella a partir de l’aprovació del pla d’accions del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima i l’Energia que ara s’ha de redactar.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.