L’Ajuntament de Calella condemna els aldarulls ocorreguts en les darreres setmanes a Catalunya

El Ple de l’Ajuntament de Calella ha condemnat la violència de les darreres setmanes durant els aldarulls en les manifestacions contra l’empresonament de Pablo Hasél. La declaració institucional, a proposta del grup de Ciutadans, es va aprovar amb els vots de l’equip de Govern, Junts per Calella i PSC, i Calella en Comú. Ara bé, va ser impossible aconseguir un missatge unànime de la corporació municipal. Diversos grups havien presentat propostes relacionades amb els fets ocorreguts aquests darrers dies a Catalunya, però després d’un debat de gairebé 4 hores només es va aprovar la declaració institucional de condemna dels aldarulls. El ple va rebutjar la moció presentada per Esquerra i la CUP en suport al raper empresonat per les lletres de les seves cançons, Pablo Hasél.

La moció de Ciutadans, presentada en forma de declaració institucional, demanava condemnar la violència que es va produir durant els disturbis del mes de febrer a diversos punts del territori català després de l’empresonament de Hasél. En el redactat del text donaven suport al cos de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana que han actuat aquests dies i condemnaven els assalts i saquejos als comerços privats. Rebutgen la violència com a forma de protesta diuen, perquè “danya greument la convivència social i no té cabuda en un Estat de Dret”. En la seva intervenció en el Ple, el regidor taronja, Guillermo Gomis, va demanar un clar suport de tots els partits de l’arc plenari.

És una moció per la convivència i de condemna als aldarulls que hi ha hagut, com també les agressions als cossos de seguretat. Dissabte van cremar una furgoneta de la GUB quan encara hi era el seu conductor. Jo puc estar molt en desacord amb x coses de la societat, però no surto a cremar contenidors, saquejar botigues robant roba per després vendre-la… No puc entendre que no estigueu d’acord amb mi.

Una moció que va rebre el suport de Junts per Calella, Calella en Comú i el PSC. Els dos primers van votar-hi favorablement després que el regidor Gomis acceptes la demanda dels partits a retirar el punt 4, on es demana condemnar l’actitud de tots els càrrecs polítics que, diu en el text, “estan incitant la violència públicament”. I al fil d’això, l’alcaldessa Montserrat Candini va demanar al partit taronja que diferenciés la violència als carrers de la violència institucional.

Tinc la sensació que no enfoquem d’una manera global i sempre volem fer dos bàndols. Clar condemnem la violència, i ho fem a cada moment per tant aquí com a grup municipal no hi ha cap mena de dubte del nostre posicionament. Estem d’acord en tot menys amb el punt 4 on es diu que s’ha de condemnar l’actitud de tots els càrrecs públics. Si us plau, no confonem la violència dels carrers amb la institucional.

Calella en Comú també es va adherir finalment a la declaració institucional, però va deixar molt clar que separen del dret de manifestació els fets vandàlics. El regidor Josep Maria Juhé va lamentar que no s’hagués trobat un consens per redactar el text d’una manera conjunta.

Ens agradaria que haguéssim trobat una fórmula de redactar la declaració de forma conjunta. Tots hi estem en contra quan parlem de violència. És evident. Però també tots veiem que estem en una situació social on cal fer canvis i recolzar als joves perquè tingui un millor futur.

El PSC va mostrar el seu màxim suport a la moció. El regidor socialista, Josep Torres, va fer una crida a la no-violència i va legitimar les accions dels cossos policials durant els darrers aldarulls a Barcelona i Vic.

Hem de construir i no destruir. Aquesta és la idea. Nosaltres votem a favor perquè diem: no a la violència i màxim suport als Mossos d’Esquadra. Algú els vol convertir en una ONG, però són policial. Pensem que la majoria de grups haurien d’haver estat més responsables i donar el seu suport abans.

Els únics partits que es van posicionar contràriament van ser Esquerra i la CUP. Esquerra va assegurar que malgrat estar d’acord amb alguns punts de la moció, no podien recolzar un text que simplifica les mobilitzacions ciutadanes i la repressió que viu Catalunya. La regidora d’Esquerra, Míriam Sellés, va defensar el posicionament del seu partit.

Estem d’acord amb l’inici de la part dispositiva on es condemna qualsevol acte violent. La violència no hauria de tenir cabuda en cap societat. També estem d’acord en expressar suport a Mossos i Guàrdia Urbana. Però aquest suport no ens ha d’impedir ser crítics, creiem que la moció simplifica les causes de les mobilitzacions ciutadanes. L’empresonament del raper Pablo Hasél és el darrer dels casos de dissidència política.

Per la seva part la CUP va ser el partit que va mostrar més oposició al text. La regidora cupaire, Núria Freixas, va voler matisar que el seu partit no fa crides a cremar res i va demanar no criminalitzar als joves ni judicialitzar-los.

Per nosaltres aquests fets que comenta no són violència. Són reaccions a la situació que patim. Violència és no tenir dret a un habitatge, violència és no tenir futur. Unes perspectives que la gent jove no té, porten 10 anys en crisi i ara es troben amb 20 i llargs anys sense perspectives de cap mena. Això és violència.

Els aldarulls a Barcelona i l’empresonament de Pablo Hasél van copsar gran part del debat polític d’ahir. La moció en suport al raper finalment no va comptar amb el suport suficient per tirar endavant. Només hi van votar a favor Esquerra, la CUP i Calella en Comú. Junts per Calella va exposar el seu vot contrari argumentant que la CUP havia afegit modificacions a la moció inicial, proposta per l’Associació de Municipis per la Independència.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.