L’Ajuntament col·laborarà econòmicament amb el Mil·lenari de Montserrat

Calella col·laborarà amb l’Abadia de Montserrat amb motiu de la commemoració del Mil·lenari de la fundació del monestir que se celebrarà l’any vinent. L’Ajuntament hi destinarà una subvenció de 10.000 euros, tal com es contempla en el pressupost municipal del 2025. L’alcalde Marc Buch va referir la transcendència història de Montserrat per al país i la relació que hi ha tingut Calella a través de les romeries – que ja sumen 96 edicions – per argumentar la decisió a la que s’hi van mostrar contraris alguns grups de l’oposició. ERC i Calella en Comú Podem van qüestionar que tingui retorn per a la població.

L’Ajuntament de Calella subvencionarà la celebració del Mil·lenari de Montserrat amb una aportació de 10.000 euros que es destinaran a la Fundació Abadia de Montserrat 2025, que té per finalitat canalitzar els suports per preparar la celebració i per impulsar intervencions de manteniment i millora de les infraestructures del monestir i del santuari.

L’alcalde Marc Buch posava de relleu els valors socials, culturals i històrics intrínsecs de Montserrat per al país i concretament els lligams que hi ha tingut la ciutat a través de les romeries, amb 96 edicions a l’esquena, per argumentar la col·laboració econòmica. Segons va dir, Montserrat no és només un referent religiós.

Montserrat és un símbol de Catalunya, és la patrona de Catalunya; i Catalunya no s’explicaria sense Montserrat. El simple fet que puguin celebrar 1.000 anys d’història i 1.000 anys d’influència, i per tot el que va permetre Montserrat al final de a dictadura franquista, ja és extremadament positiu. Calella fa 96 anys que celebra de romeries i és dels pocs municipis amb llàntia dins la basílica; Per tant, aquest any, com Ajuntament hi hem de ser presents perquè creiem en la identitat del país.

Buch responia així a les preguntes dels partits de l’oposició que es van mostrar crítics amb la decisió. ERC posava en dubte el retorn que tindrà per a Calella i aprofitava per reclamar criteris clars i transparents en el procediment per atorgar subvencions directes a entitats o associacions; mentre que Calella en Comú Podem subratllava la qüestió religiosa.

Xavier Ponsdomènech (ERC):

Realment ens preguntem quin és el retorn directe que té aquesta subvenció per a la ciutadania de Calella i si és una despesa prioritària en el context actual, no només de Calella sinó el que vivim. És imprescindible establir criteris clars i regulables per a l’atorgament de subvencions, assegurant que son projectes que beneficien directament els calellencs i calellenques.

Sebastián Tejada (CECP):

Montserrat tindrà el valor simbòlic que tingui, però també el Barça i no li dinem doners. Ens ho hem de replantejar perquè estem en un estat laic. Montserrat té una capacitat d’ingressos espectacular. No crec que tinguin necessitats especials per fer el festival de l’any vinent.

L’agost passat, Calella va acollir l’exposició itinerant Mil·lenari de Montserrat afegint-se als actes de celebració dels mil anys des que es va consagrar el monestir. En la inauguració, el director de Relacions Institucionals i Estratègia Corporativa de l’Abadia de Montserrat, Lluís Baulenas, va oferir una conferència sobre el pla director del Mil·lenari i els actes de la celebració, amb una mirada al passat i al present “per projectar el que pot ser i què pot aportar la comunitat benedictina al futur”.

L’any 2025 es commemorarà el mil·lenari de la fundació del monestir de Montserrat per part de l’Abat Oliba, abat de Ripoll, bisbe de Vic i un dels promotors més importants de la pau que hi va haver durant l’Edat Mitjana. La història diu que ja vers l’any 880 hi havia a la muntanya de Montserrat una petita ermita dedicada a la Mare de Déu. No va ser fins unes dècades més tard, el 1025, quan un grup de monjos de Ripoll, enviats per l’abat, van construir un cenobi benedictí al costat de l’esmentada ermita. Naixia així el monestir de Montserrat, que durant mil anys ha estat marcat per aquest doble vessant: monestir benedictí i santuari marià.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.