L’Ajuntament avança els diners de la defensa jurídica de Montserrat Candini

Imatge d’arxiu

El ple municipal ha acceptat la petició de l’exalcaldessa Montserrat Candini perquè l’Ajuntament assumeixi, en concepte d’indemnització, les despeses de la seva defensa jurídica pel cas que hi ha obert contra ella al Jutjat número 4 d’Arenys de Mar. En concret, és la companyia asseguradora contractada pel consistori – AIG Europe – qui avançarà els diners amb la condició que els haurà de retornar en el supòsit que se’n derivi algun tipus de responsabilitat. L’acord polític per activar aquest mecanisme no va ser unànime perquè se’n van desmarcar tant Esquerra com la CUP. Hi van donar suport els dos partits del Govern – Junts per Calella-PDeCAT i el PSC – a més de Calella en Comú i Cs.

L’Ajuntament de Calella indemnitzarà Candini per les despeses que ha d’assumir per defensar-se de la querella que li ha interposat la Fiscalia pels presumptes delictes de prevaricació, malversació de fons públics i falsedat documental pel conegut com cas “es Calella”. També hi ha implicades dues persones contractades per l’administració local com a treballadores autònomes i el gerent de l’empresa que va desenvolupar la campanya de promoció de la destinació turística, en plena pandèmia de la Covid.

La companyia asseguradora AIG avançarà els diners i Candini els haurà de retornar en el supòsit que la justícia dictamini que se’n deriven responsabilitats.

La petició elevada al Ple Municipal es va aprovar amb els vots a favor de Cs, Calella en Comú i els dos partits del Govern Municipal, que van exposar que és un mecanisme legalment establert i que serveix per donar cobertura als càrrecs públics en l’exercici de les seves funcions.

Guillermo Gomis (Cs):

L’assumpció de les despeses de defensa jurídica per part de l’Ajuntament s’ajusta a la legalitat i per això hi votarem a favor.

Josep Torres (PSC):

Està claríssim. Va ser en l’exercici del seu càrrec i hi votarem favorablement.

Sebastián Tejada (CeC):

Si no existís un mecanisme de defensa com aquest, qualsevol responsable públic estaria pràcticament condemnat a la indigència si té un enemic prou potent i disposat a anar per aquest camí. És del tot just. A més, com diu la resolució, si Montserrat Candini és declarada culpable del que se l’investiga haurà de tornar els diners.

Tant la CUP com Esquerra van abstenir-se en la votació per motius ètics.

Núria Freixas (CUP):

La llei ho contempla en l’article 75.4 però no ens empara cap argumentació des del punt de vista ètic. Ens abstindrem.

Xavier Ponsdomènech (Esquerra):

Per ètica, i tot el fons que hi ha, ens remetem a la jusrisprudència del TSJ de Navarra que, en sentència del contenciós administratiu 1393/2003 del 22 de desembre del 2003, ens fa reflexionar que les depeses sorgides de la defensa processal d’un càrrec o excàrrec electe, per molt que estiguin vinculades a l’exercici del seu càrrec, no es poden vincular en concepte d’indemnització perquè les despeses no existeixen fins que es fan efectives.

El cap de l’oposició va recordar en la seva intervenció, divendres en seu plenària, que hi ha dues persones que estaven vinculades laboralment amb l’Ajuntament a qui també acusa la Fiscalia i no estan rebent aquest ajut. Unes paraules que van ser rebatudes pel portaveu de Junts per Calella i primer tinent d’Alcaldia, Albert Torrent, qui va posar damunt la taula que també es va activar aquest mecanisme per a defensar Juhé quan era alcalde.

Les altres dues persones implicades no són persones treballadores de l’Ajuntament sinó autònomes prestadores de servei, i tampoc han demanat cap ajuda a l’Ajuntament. Quan demana antecedents fa judici previ, quan aquí l’únic que es demana és que s’avancin uns diners que al final pagarà la persones o la companyia. És una prestació de diners amb finalitat clara. Si era qüestió de jurisprudència, se n’haguessin pogut aportar 200 més, o la del mateix Josep Maria Juhé, qui en funcions d’alcalde se li va interposar una querella, i l’Ajuntament va fer front a les despeses fins que ha quedat absolt.

La Fiscalia va presentar una querella contra Montserrat Candini, a principis d’any, quan encara estava en el càrrec d’alcaldessa de Calella. L’acusa dels presumptes delictes de prevaricació, malversació de fons públics i falsedat documental per les contractacions fetes per la campanya de promoció turística “es Calella”. El cas està al Jutjat número 4 d’Arenys de Mar.

Calella va contractar els serveis d’empreses sancionades per l’Autoritat Catalana de la Competència

Events i Arcoiris Lighting Systems van concórrer de forma concertada i alterant la competència en diverses licitacions a l’Ajuntament de Calella (2018) i el d’Igualada (2021), per la prestació de serveis tècnics per Festa Major, i també al departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya. Així ho ha determinat l’Autoritat Catalana de la Competència, que tipifica aquesta infracció com a molt greu i els imposa una sanció econòmica de 360.000 i 56.000 euros, respectivament.

La comunicació d’aquesta resolució per part de l’òrgan de garanties de la lliure competència en els processos de concurrència pública va tractar-se en la junta de portaveus prèvia a la sessió plenària de divendres passat. En el torn de precs i preguntes, el cap de l’oposició d’Esquerra, Xavier Ponsdomènech, va requerir públicament al Govern Municipal que “no torni a contractar els serveis d’aquestes empreses” fins que es resolgui el cas.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.