L’Agència Catalana de Residus aplaudeix l’esforç dels calellencs per recollir selectivament

Imatge d'arxiu

Calella va recollir selectivament el 56% dels residus generats durant el 2017, el que equival a 491 quilos de brossa per habitant i any. Així es recull en l’informe anual que l’Agència de Residus de Catalunya acaba de fer públics coincidint amb la posada en marxa d’una campanya específica per afavorir la selecció de la fracció orgànica. Són les restes que hem de dipositar al contenidor marró i de les quals se n’obté adob.

Si l’orgànica va al marró, bé! Si no hi va, no ve és l’eslògan de la campanya per fomentar la recollida selectiva de la fracció orgànica que incideix en els beneficis econòmics i mediambientals de separar les restes de menjar i la poda de la resta de la brossa domèstica. Ho ha recordat el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, en una entrevista a l’Info Migdia de Ràdio Calella TV.

Aquesta fracció orgànica que tenim a la cuina i potser no li donem importància, però genera gas metà quan es fa malbé i influeix en el canvi climàtic. A banda, som un país agrícola i de jardiners, i aquesta fracció orgànica tractada correctament i feta compost tenim adob per plantes i camps. Perdríem un valor agrari molt important.

La campanya busca augmentar el percentatge de recollida d’orgànica, que està tenint una resposta per sota d’altres fraccions com el vidre, plàstic o paper i cartró.

A Calella, de les 9.087 tones de residus recollits selectivament durant el 2017, 2.605 van ser de fracció orgànica. La proporció respecte la brossa generada situa la ciutat per sobre de la mitjana catalana.

Calella està millor que Catalunya. L’objectiu pel 2020 com a país és arribar al 60%, ara estem ratllant el 40%; mentre que a Calella la recollida és del 56%. Els calellencs feu bona feina.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya ha posat en valor l’esforç que s’està fent des de l’Ajuntament de Calella perquè els grans productors de residus -hotels, restaurants i bars- també compleixin amb la normativa de recollida selectiva.

 

Nova APP per sortir de dubtes

Residus és la nova aplicació per a dispositius mòbils per posar-nos les coses fàcils quant a selecció dels residus. Està disponible per a diversos sistemes operatius, i també permet fer consultes al portal residuonvas.cat.

Si algú té dubtes sobre a quin cubell hem de posar un raspall de dents o paper d’alumini, aquesta aplicació ens ajuda a resoldre-ho. Com que tots tenim familiars o nosaltres mateixos amb mòbil, és molt fàcil instal·lar i disposar d’aquesta eina.

Cal tenir en compte que la presència d’impropis és un dels factors que contribueix a encarir el procés de reutilització i reciclatge dels residus. Per això és tan important que no equivoquem el cubell on aboquem, per exemple, una bombeta de baix consum (a la deixalleria i no al contenidor groc) o el cotó fluix (a la resta).

 

A continuació podeu recuperar íntegrament l’entrevista al director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost. 

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.