[AMPLIACIÓ] L’Acadèmia del Cinema Català distingeix la Sala Mozart i altres 12 cinemes centenaris catalans

Cartells de pel·lícules antigues a la paret dels bastidors de la Sala Mozart

A Catalunya hi ha 13 sales de cinema centenàries que mantenen una programació regular, segons el catàleg que ha realitzat el periodista Toni Vall. Una d’elles és la Sala Mozart, equipament cultural de referència a Calella que va començar a projectar pel·lícules i sarsueles curtes a principis del segle XX quan era el Teatre La Constància. Després d’anys sota la gestió de la família Salom, ara la Sala Mozart és de titularitat municipal i continua sent un espai central de l’activitat cultural i social. No s’hi projecta cinema comercial però sí és una de les sales incloses dins del Cicle Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català, que demà li lliurarà una placa commemorativa per tots aquests anys fent arribar l’amor pel setè art a diverses generacions de calellencs i calellenques.

Coincidint amb el Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, l’Acadèmia del Cinema Català presentarà aquest dimarts a Calella el catàleg que recull la història de les sales centenàries del país amb programació regular, elaborat pel periodista Toni Vall. A més, entregarà als seus responsables una placa commemorativa. Són la Sala Mozart i altres 12: el Centre Parroquial d’Argentona, el Cinema Bosque de Barcelona –l’única que hi ha a la capital catalana–, el Casal Camprodoní de Camprodon, el Cinema La Calàndria d’El Masnou, el Cinema Mundial de la Bisbal d’Empordà, el Foment Mataroní de Mataró, el Teatre Cinema Comtal de Ripoll, el Cinema Catalunya de Terrassa, els Cinemes Imperial de Sabadell, el Casino Prado i el Retiro de Sitges, i el Cinema Catalunya de Ribes de Freser.

L’acte tindrà lloc a la Sala Mozart i l’entrega de les distincions anirà a càrrec de la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola.

En un moment que les sales de cinema passen el que passen, homenatjar les centenàries té molt sentit que s’homenatgin. A Catalunya hi ha 13 sales en 12 poblacions catalanes, és una xifra molt important. Són sales que han anat passant de pares a fills o canviant d’amos, s’han anat modificant i modernitzant, però no han parat mai de fer cinema.

A Calella, el cinema va arribar l’any 1904 al que era el Teatre La Constància. Van començar amb sessions de pel·lícules i sarsueles curtes. Al 1926 canviaria de nom per adoptar l’actual: Sala Mozart. Al llarg dels anys va sobreviure amb totes les variants possibles: no es va aturar mai l’activitat, ni durant la Guerra Civil, i entre els 50 i els 80 va acollir les sessions compromeses i de vegades quasi clandestines de l’anomenat Cinefòrum. L’any 1988, la Mozart va rebre el reconeixement de la Generalitat de Catalunya a la Millor sala d’exhibició de cinema de Catalunya per la difusió del cinema català. Amb el suport de l’Ajuntament, segueix existint com a espai cultural i social; i s’hi projecta cinema: el del Cicle Gaudí i del CineClub que promou l’Associació Rosebud d’Amants del Cinema.

La presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català ha reivindicat l’experiència d’anar al cinema i veure les pel·lícules en pantalla gran; i mantenir una tradició que és centenària en 12 poblacions catalanes.

El cinema es pot veure a tot arreu, però a la sala i en pantalla gran, veure’l col·lectivament és una emoció molt potent. Compartir la rialla, la por o la tristesa; tot això, respirar-ho junts davant una pantalla gran amb un so increïble, i compartir-ho al sortir, és una meravella.

Ràdio Calella TV emetrà en diferit l’acte d’entrega de les 13 plaques commemoratives a les sales de cinema centenàries de Catalunya. L’acte comptarà amb la presència de l’autor del catàleg, el periodista Toni Vall, Arcadi Lluís Salom, exgestor de la Sala Mozart, i l’alcaldessa de Calella, Montserrat Candini; a més del diputat delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Carles Garcia.

Compartir

Potser t'interessa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.