L’ACA frena l’increment del preu de l’aigua en alta per a l’Alt Maresme
L’increment del 14% del preu de l’aigua en alta per als municipis de l’Alt Maresme ha quedat en suspens. L’ACA no ha validat la proposta de modificació tarifària que va aprovar el Consell Comarcal del Maresme, el novembre del 2022, i demana que l’informe que l’acompanya es complementi amb d’altra documentació tècnica i econòmica, bàsicament de costos energètics, que s’havia explicat era el que propiciava aquest encariment que a Calella encara no s’ha aplicat al rebut domèstic. Una decisió del Govern Municipal que en el seu moment va generar polèmica política. El conseller comarcal d’En Comú Podem i alcaldable dels comuns a l’Ajuntament de Calella, Sebastián Tejada, valora positivament el posicionament de l’ACA i diu que ve a confirmar els arguments del recurs que va presentar el seu grup.
L’ACA ha demanat que es revisi la proposta de modificació tarifària del servei de subministrament d’aigua en alta als municipis de l’Alt Maresme, que s’havia aprovat fos del 14% per aquest 2023. En Comú Podem va presentar un recurs exposant que l’informe elaborat per la concessionària Agbar no s’havia justificat adequadament a nivell tècnic i que prenia de referència uns preus de l’energia quan havien tocat sostre. El consell comarcal Sebastián Tejada, que també és alcaldable dels comuns a l’Ajuntament de Calella, espera que ara es presenti una revisió més ajustada i també justa en termes socials.
El nostre recurs perd sentit perquè ja està substanciat en el requeriment de l’ACA (…) Esperem que el negoci de l’aigua no s’imposi per damunt de les necessitats de la ciutadania i la pujada que arribi estigui ben fonamentada a nivell ètic, legal i d’acord amb els increments de l’energia.
Dilluns, el Ple del Consell Comarcal del Maresme va formalitzar el desestiment de l’acord d’increment tarifari per al 2023, adoptat el novembre passat, i en conseqüència deixa sense efecte el recurs presentat en contra. Tot fa indicar que la nova proposta no arribarà fins passat l’estiu, quan s’hagi celebrat les eleccions municipals a partir de les quals es determina la composició política de l’organisme supramunicipal.
El grup d’En Comú Podem també posa de relleu l’acord per encarregar un informe que permeti determinar el sobrecost que assumeixen els ajuntaments del Maresme en matèria de seguretat ciutadana per la falta d’efectius de Mossos d’Esquadra, que és el cost policial que en té les competències.
A Calella, la majoria de detencions les fa la Policia Local, que no té competències en matèria de seguretat. Els Mossos no desenvolupen el paper que haurien de tenir, i això passa a tots els municipis. Calculem un sobrecost estimat al Maresme de 40ME, tard o d’hora haurem de començar a parlar del tema. Si soc alcalde de Calella, ho portaré al Departament d’Interior de manera immediata, perquè és un sobrecost que no ha de suportar.
Els grups polítics comarcals va reunir-se dilluns en sessió ordinària del Ple del Consell Comarca, que podria ser una de les últimes de l’actual mandat.