L’absis derruït de Sant Andreu de l’Arboceda centrarà el segon camp arqueològic
L’entitat Amics Escoltes del Montnegre organitzen un segon camp arqueològic a l’ermita de St. Andreu de l’Arboceda, una zona que han adquirit en propietat i que fa uns anys que van restaurant. Demà s’acaba el termini d’inscripció però l’entitat deixa la porta oberta a que s’hi apunti’n en qualsevol moment.
El primer camp d’arqueologia es va fer a principis de setembre d’aquest any i l’entitat el valora com un èxit tant de feina feta com d’ambient creat entre els participants. Un 80% dels participants al primer camp ja s’hi han tornat a apuntar.
Ara organitzen unes noves jornades de treball i els calen voluntaris per ajudar els arqueòlegs en les excavacions, en el transport de pedres, sorra, portar la intendència, i tot el que convingui en l’estudi de la casa i l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda. Aquest segon camp es centrarà sobretot en estudiar l’absis que hi havia a la paret est de l’ermita.
Pere Badalló, president d’Amics Escoltes del Montnegre, ha explicat que s’acabaran uns serrells per estudiar la casa de l’ermità i s’analitzaran les restes de l’absis. Tot apunta que era de construcció molt pobra i popular i segurament l’absis va enderrocar-se sol aproximadament al segle XVII i es va decidir tapiar la paret per la impossibilitat tècnica de fer-ne un de nou. “Al primer es va fer tot l’habitatge de l’ermità, l’edifici annex que hi ha a l’ermita i en aquest segon s’acabarà d’esgotar l’arqueologia d’una petita part que queda a la casa de l’ermità, i ens concentrarem principalment a la zona de l’absis per veure si trobem alguns indicis de quin tipus d’absis era i poder conèixer quina arquitectura era. Ara actualment l’absis està tapiat. Ell ens donarà informació anterior a la rehabilitació que devia haver-hi cap allà al segle XVIII o així“.
L’objectiu d’Amics Escoltes, ajudats pel Cau de Calella, és restaurar els edificis i poder conèixer la seva història de més de 1000 anys. A la llarga la intenció és habilitar-hi un espai per grups escoltes, joves, excursionistes i amants del Montnegre. El que ara per ara no es contempla és tornar a aixecar un absis com el que s’estudiarà, tot i que el president d’Amics Escoltes no en tanca la porta a fer-ho en un futur. Badalló: “A priori és una pura prospecció a nivell de coneixement perquè actualment no tindria molt sentit fer l’absis. Qui sap si en un futur, en una ampliació, quan tinguem ja l’ermita ben tancada i restaurada ens proposem fer un absis per recuperar la idea original de l’ermita. Encara han de passar uns quants anys perquè primer ens hem de concentrar en l’estabilització de l’estructura d’aquest edifici i després reconstruir-lo. Un cop reconstruït, si encara estem amb ganes i encara tenim esma per continuar… qui sap? No ho sabem“.
Si queda temps els arqueòlegs també començaran l’estudi interior de l’ermita. El segon camp arqueològic es farà des d’aquest divendres 4 fins al dimarts 8 de desembre de 2015, i no hi ha un horari concret. Cada voluntari pot anar-hi a les hores que més li convinguin en la franja horària d’entre les 8 del matí i les 5 de la tarda.
Només cal tenir més de 18 anys, i anar-hi amb ganes de treballar. Igual que al primer camp arqueològic, la col·laboració és voluntària però l’Associació Amics Escoltes del Montnegre es compromet a tenir assegurats tots els voluntaris i oferir-los esmorzar, dinar, berenar, beguda i menjar per picar.
Per apuntar-se es pot omplir un formulari a la pàgina web www.amicsescoltes.cat i a través del correu electrònic arribaran totes les indicacions oportunes. En cas que ja s’hagi acabat el termini també s’hi podrà participar contactant telefònicament o personalment amb Aniol Noguera o Pere Badalló.